niedziela, 5 lutego 2017

Korzenne babeczki owsiane z jabłkiem. Idealne na drugie śniadanie




Babeczek i muffinek nigdy dość, zwłaszcza na moim blogu :) Te owsiane jednak mają swój osobny status, bo stanowią raczej substytut śniadania (pierwszego lub drugiego) niż klasyczny deser. Są umiarkowanie słodkie, wysokobłonnikowe i pożywne. Często zabieram je ze sobą w podróż lub do pracy, zamiast tradycyjnych kanapek. Jest też spora szansa, że polubią je dzieciaki i zechcą nosić do szkoły w miejsce koszmarnie niezdrowych drożdżówek, pączków i innego świństwa. Polecam też wypróbowanie inych babeczek owsianych z mojego boga:


Po ekologiczne płatki, przyprawy, cukier kokosowy i wiele innych cudownie zdrowych składników zapraszam do sklepu EKOGRAM.PL  

Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.

Składniki na 12 babeczek:
  • 3 szklanki płatków owsianych
  • 2 jajka 
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu kokosowego lub jabłkowego
  • starte jabłko, płatki migdałowe, orzechy włoskie - do posypania na wierz.
Banany rozdrabniamy widelcem lub mikserem, dodajemy rozbite jajka, starte jabłko, mleko, ocet. W drugiej misce mieszamy płatki, sodę, cukier, cynamon, kardamon i skórkę pomarańczy. Łączymy zawartość obu misek. Masę wylewamy do foremek na muffinki. Posypujemy dowolnymi dodatkami. Pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach.



***


Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

3 komentarze :

  1. W wykonaniu napisała Pani, żeby dodać wiórki ( przy suchych składnikach ) a w składnikach ich nie ma ? Monika Kulka

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam ! Są pysznę ! Jako przekąska na wycieczkę w góry sprawdziły sie idealnie :-) W wykonaniu są wiórki, których nie ma w składnikach ? Pozdrawiam Monika Kulka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A widzisz, bo robiłam je w 2 wersjach, z wiórkami i bez. Ale wiórki dodawałam w wersji bez jajek, z jajkami nie trzeba. Dzięki za czujność. I cieszę się że smakowały

      Usuń