Szukacie pomysłów na drugie śniadanie, np. do szkoły lub pracy, a macie dość nudnych kanapek? Proponuję muffiny - nie po raz pierwszy zresztą - te jednak są szybkie w przygotowaniu, tanie i przygotowane z powszechnie dostępnych składników. I, co najważniejsze, doskonale smakują też na zimno. A do tego są zdrowe i pożywne. Spróbujcie, dodatki można dowolnie modyfikować i urozmaicać - w zależności od zasobu spiżarni czy portfela, ale tez kulinarnych preferencji.
Składniki na 8 średnich lub 12 małych muffinek:
Składniki na 8 średnich lub 12 małych muffinek:
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych lub rozdrobnionych orzechów
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia (kamień winny)
- 1/3 ksylitolu lub cukru kokosowego czy innego
- 1 szklanka mleka roślinnego (używałam kokosowego zrobionego w domu oraz kupnego sojowego o smaku kakaowym)
- 2 jajka
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- do dekoracji: owoce mrożone, płatki kokosowe, kawałki czekolady lub kruszonego ziarna kakaowca, orzechy (odradzam suszone owoce, np. rodzynki, bo łatwo się przypalają)
W jednej misce mieszamy suche składniki (płatki, cukier, proszek), w drugiej mokre (roztrzepane jajka, ekstrakt i mleko). Łączymy zawartość obu misek i mieszamy. Tak powstałe ciasto przelewamy do foremek na muffinki i dekorujemy wybranymi dodatkami (lekko wciskając w masę). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni ok. pół godziny (mniejsze foremki - 20 minut).
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Wyglądają bardzo apetycznie i w dodatku samo zdrowie!
OdpowiedzUsuńFajnie, że dzielisz się z nami swoimi pysznościami
Miłej niedzieli życzę
Natka
Wzajemnie Natko! Pozdrawiam
Usuńświetne muffonki, z chęcią zjadłabym dzisiaj ze dwie z koktajlem owocowym :)
OdpowiedzUsuńoj tak, idealne połączenie!
UsuńCzy bez jajek tez wyjdzie, czy lepiej je czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńnie próbowałam bez jajek, wiec nie gwarantuję, ale radziłabym jak już zastąpić glutkiem z siemienia lnianego
Usuńalbo spróbuj namoczyć wcześniej płatki, puszczą więcej "kleju". Można też spróbować dodać babki jajowatej ze 2 łyżki, też wiąże
UsuńZrobione, w misce wyglądało dość pływająco i miałam obawy czy sie upiecze, ale wyszły super :) zaczęłam o godzinie 15 a o 16 już jedliśmy wystudzone.
OdpowiedzUsuńCiesze się. Ja za pierwszym razem, w fazie eksperymentowania moczyłam płatki albo robiłam bardziej zwartą masę i to nie było to. Z takiej rzadkiej wychodzą najlepsze. Pozdrawiam
UsuńUpiekę, idealnie do kawy na śniadanko ! :) Pychocia :)
OdpowiedzUsuńCzy sądzisz, że zamiast mleka sprawdziłaby się odżywka białkowa karmelowa? Taka już rozpuszczona w wodzie. Z góry dziękuję za odpowiedź
OdpowiedzUsuńOla
Nie używałam nigdy tego rodzaju odżywek (serwatkowa, jak zgaduję?), ale sądzę, że jeśli stworzysz konsystencję mleka, powinno być OK.
Usuńooo.. super, to zaryzykuję dzisiaj wieczorem, dam znać czy wyszło :)
OdpowiedzUsuńOla
W przepisie jest 1/3 ksylitolu lub cukru kokosowego
OdpowiedzUsuńczy chodzi o 1/3 łyżki?
Szklanki:) chyba że chcesz muffiny wytrawne. Ale te też nie są b.słodkie..
UsuńSzklanki:) chyba że chcesz muffiny wytrawne. Ale te też nie są b.słodkie..
Usuńto najlepszy deser jaki jadłam odkąd jestem na diecie, tj. od listopada 2014r. DZIĘKUJĘ!!!
OdpowiedzUsuńWow, Super! Dzięki!
Usuń5 minut temu skończyły się piec muffinki i... jestem zachwycony!!! Są przepyszne. Słodziutkie z lekko kokosową nutką. Nawet bez żadnych dodatków są bomba! (na jedną muffinkę zabrakło mi jeżyn) Serdecznie polecam przepis. Łatwy, szybki, mega smaczny, a przede wszytkim zdrowy. Przez te muffinki i chleb owsiano-gryczany jestem twoim wielkim fanem i na pewno jeszcze nie raz zaczerpnę tu inspiracji. Dzięki. <3
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i zapraszam po więcej :) I dzięki za przypomnienie tego przepisu - robiłam je kiedyś bardzo często, też w wersji wegańskiej, a potem mi zbrzydły :) Ale czas powrócić, bo to fajne 2 śniadanie jest..
Usuń