Od kilku lat półki sklepowe, zwłaszcza w tzw. sklepach ze zdrową żywnością, uginają się wprost od
przeróżnych owocowo-bakaliowych batonów, za ładnych kilka złotych od sztuki. Już sama ta cena mnie wystarczająco zniechęca do zakupu. Przede wszystkim jednak nie lubię kupować czegoś, co tak prosto, a przy tym dużo taniej, zdrowiej i w większej ilości, mogę zrobić sama w domu. I dziś takie właśnie batony - wystarczy szklanka dowolnych orzechów [lub miks], tyleż daktyli i trochę pasty kokosowej, by powstały pyszne, pożywne batony, które dadzą nam energię na długi czas. Sprawdzą się do pracy, szkoły czy na górskich wędrówkach. Można je też mrozić.
Orzechy, ekologiczne niesiarkowane daktyle i pastę kokosową o obłędnym wprost smaku złożoną w 100% z kokosa znajdziecie w niezastąpionych sklepach Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronie EKOGRAM.PL
przeróżnych owocowo-bakaliowych batonów, za ładnych kilka złotych od sztuki. Już sama ta cena mnie wystarczająco zniechęca do zakupu. Przede wszystkim jednak nie lubię kupować czegoś, co tak prosto, a przy tym dużo taniej, zdrowiej i w większej ilości, mogę zrobić sama w domu. I dziś takie właśnie batony - wystarczy szklanka dowolnych orzechów [lub miks], tyleż daktyli i trochę pasty kokosowej, by powstały pyszne, pożywne batony, które dadzą nam energię na długi czas. Sprawdzą się do pracy, szkoły czy na górskich wędrówkach. Można je też mrozić.
Orzechy, ekologiczne niesiarkowane daktyle i pastę kokosową o obłędnym wprost smaku złożoną w 100% z kokosa znajdziecie w niezastąpionych sklepach Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronie EKOGRAM.PL
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
Składniki:
- 1 szklanka namoczonych przez noc orzechów [u mnie migdały i pekany]
- 1 pełna szklanka namoczonych wcześniej daktyli (mogą być też np. suszone banany, ew. rodzynki czy morele)
- 70 g. rozpuszczonej pasty kokosowej
Wszystkie składniki miksujemy. Powstałą masę wykładamy na papier do pieczenia, przykrywamy drugim papierem i wałkujemy do uzyskania ok. 1-centymetrowego ciasta. Nacinamy delikatnie prostokątne kształty i wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 100 stopni. Pieczemy przez ok. godzinę.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Swietny przepis. Od razu bym zrobila batoniki,ale nie mam pasty kokosowej. Czym moge ja zastapic?
OdpowiedzUsuńBędzie ciężko. Ale spróbuj zmiksować szklankę wiórków do uzyskania konsystencji masła (możesz dodać trochę oleju koko lub mleczka żeby sobie ułatwić zadanie)
UsuńA moze byc olej kokosowy z wiorkami??
OdpowiedzUsuńNie wiem czy nie będą za tłuste. Proponuję miksując wiórki dodawać olej (najlepiej płynny), ale w niewielkich ilościach aż powstanie masa o konsystencji masła
Usuń