wtorek, 29 listopada 2016

Najprostsze i najszybsze brownie z masłem orzechowym - bez mąki, bez czekolady, bez jajek. Wegańskie i paleo

Robiłam już kilka razy zdrowszą wersję brownie, które generalnie nie jest szczególnie  skomplikowanym ciastem. Ale to klasyczne składa się z czekolady, jajek, mąki i sporej ilości cukru. Ja natomiast robiłam brownie z batatów, z kaszy jaglanej, daktylowe bez pieczenia, owsiane z polewa czekoladową, z batatów i mąki łubinowej, a nawet z fasoli.
Dziś przedstawiam Wam przepis najprostszy, do zrobienia w 5 minut. W dodatku nie trzeba dawać gotowej czekolady, cukru, ani jakiejkolwiek mąki. Tajemnica leży w dodatku masła orzechowego, który nadaje ciastu odpowiednią konsystencję. Można zrobić z jajkiem lub z bananem, wypróbowałam obie wersje. A jeśli nie lubicie masła orzechowego, dodajcie to z nerkowców lub z migdałów, a nawet słonecznika.
Ciasto jest bardzo pożywne, ale to nie są puste kalorie!!!
A po masła orzechowe 100%, olej kokosowy, rozmaite słodkie syropy i wiele innych zdrowych składników zapraszam do krakowskich sklepów Ekogram Zielonki (już 4 !) lub też do sieci na http://drpelc.pl/.Wciąż aktywny jest kod rabatowy, dający Wam zniżkę 7% na każde zakupy! Wystarczy wpisać w jego treść zdrowozakrecona :)



Składniki:

  • 1 szklanka masła orzechowego 100% (może być też z nerkowców czy migdałów lub inne)
  • 1/3 szklanki syropu z daktyli, kokosa lub innego
  • 1/3 szklanki niskotłuszczowego kakao (lub 1/4 jeśli lubicie słodsze)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w 1 łyżce octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 dojrzały banan 
Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni. W garnku na małym ogniu rozpuszczamy masło orzechowe, olej kokosowy i syrop. Dodajemy banana. Miksujemy. Wsypujemy sodę, kakao, mieszamy. Wylewamy masę na niedużą foremkę przykrytą papierem [jeśli nie użyjemy silikonowej]. Pieczemy 20-25 minut.
Polecam spróbować masę przed włożeniem do piekarnika i ewentualnie dosłodzić. Można też dodać odrobinę ekstraktu z wanilii.





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 


10 komentarzy :

  1. Czym zastąpić olej kokosowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masłem, najlepiej klarowanym. W ostateczności innym tłuszczem roślinnym [ale nie próbowałam tej opcji, więc gwarancji nie dam]

      Usuń
  2. Można prosić coś więcej o syropie daktylowym? To jakiś gotowy czy do zrobienia samodzielnie /i jak/?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja kupuje gotowy, mozna znaleźć w sklepach i stoiskach ze zdrową żywnością firmy czeskiej lub Bio planet. Albo kupić u Pelca [link w poście] syrop kokosowy czy ciemny z agawy np. Zrobić też można, tylko konsystencja może być nieco inna. Generalnie daktyle należy zalać gorącą wodą, zostawić na min. pół godziny, a potem zmiksować, z niewielką ilością wody (jeśli są niesiarkowane, to może by ta sama, w której się moczyły). Jeśli używamy świeżych daktyli, moczenie nie jest konieczne - od razu miksujemy z dodatkiem wody aż powstanie lejąca się, gładka masa (płynnego miodu)

      Usuń
  3. A można dodać erytrol zamiast syropu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie próbowałam. Jeśli chcesz zaryzykować, to 1/3 szklanki raczej nie wystarczy - erytrol nie jest zbyt słodki. Ale polecałabym też rozpuścić go razem z maslem i olejem

      Usuń
  4. Brzmi pysznie, idealne do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A niemała foremka to jaka mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń
  6. czym różni się czekolada od kakao ? w tytule jest bez czekolady, ale przepis zawiera kakao, a kakao wchodzi przecież w skład czekolady .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tym, że , tak ak jak napisałeś/aś kakao jedynie wchodzi w skład czekolady (choć raczej nie surowe), obok innyych składników, np. cukru. A jak ktoś go nie je, może łatwo zastapić np. karobem. Twoje zdziwienie byłoby zrozumiałe, gdybym napisała w tytule bez kakao, a przepis zawierałby czekoladę.

      Usuń