Uwielbiam jaglane tarty, pizze quiche i tym podobne. Przyznaję, lubię też tradycyjną pizzę, tartę na krychym cieście i cieście francuskim. Ale tych ostatnich staram się unikać, wprowadzajac w ich miejsce zdrowsze komponenty. Można naturalnie zrobić kruche ciasto z mąk bezglutenowych (jak to TUTAJ lub TUTAJ), ale to wciąż bomba kaloryczna w postaci ogromnej ilości masła. Jakiś czas temu oprcowałam więc przepis na tartę fit - z samej kaszy jaglanej, tudzież z dodatkiem (niewielkim mąki i tłuszczu). Polecam wypróbować także:
A dziś polecam Wam ciasto najbardziej dietetyczne z możliwym - składa się tylko z ugotowanej kaszy, jajka i przypraw. Farsz będzie już trochę mniej fit, bo ze sporą ilością sera (można zastapić wędzonym lub marynowanym tofu), ale też ze zdrowymi szparagami. Polecam!
Ciasto:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- łyżeczka soli (lub łyżka sosu sojowego)
- pieprz
- łyżeczka dowolnych ziół (opcja)
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzuamy do 2 szklanek nieosolonego wrzątku, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy po przykryciem ok. 10 minut. Wyłączamy ogień i trzymamy pod przykryciem jeszcze 10 minut. Dodajemy jajko i przyprawy i miksujemy. Ciasto wykłądamy na silikonową lub wysmarowaną tłuszczem frmą na tartę.
Farsz:
- 4 żółtka
- 2 jogurty (300 ml) - greckie lub zwykłe, ale gęste
- 3-4 łyżki parmezanu lub grana padano (plus ew. więcej do posypania)
- sól, pieprz
- pół łyżeczki ostrej papryki
- szczypta mielonego czosnku (opcja)
- pęczek zielonych szparagów
- 125 g sera brie lub camembert
Szparagi myjemy, odcinamy zgrubiałe koncówki, kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód ciasta. Ser kroimy w kosteczkę i "upychamy" między szparagami.
Żółtka rozstrzepujemy, dodajemy jogurt i starty ser, doprawiamy, mieszamy i wylewamy na ciasto ze szparagami i serem.
Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopnaich (na ostatnie 5 minut możemy dodatkowo posypać wierch tarty 2 łyżkami parmezanu).
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz