niedziela, 18 czerwca 2017

Jaglana quiche ze szparagami i serem brie. Bez mąki i dodatkowego tłuszczu


Uwielbiam jaglane tarty, pizze quiche i tym podobne. Przyznaję, lubię też tradycyjną pizzę, tartę na krychym cieście i cieście francuskim. Ale tych ostatnich staram się unikać, wprowadzajac w ich miejsce zdrowsze komponenty. Można naturalnie zrobić kruche ciasto z mąk bezglutenowych (jak to TUTAJ lub TUTAJ), ale to wciąż bomba kaloryczna w postaci ogromnej ilości masła. Jakiś czas temu oprcowałam więc przepis na tartę fit - z samej kaszy jaglanej, tudzież z dodatkiem (niewielkim mąki i tłuszczu). Polecam wypróbować także:

A dziś polecam Wam ciasto najbardziej dietetyczne z możliwym - składa się tylko z ugotowanej kaszy, jajka i przypraw. Farsz będzie już trochę mniej fit, bo ze sporą ilością sera (można zastapić wędzonym lub marynowanym tofu), ale też ze zdrowymi szparagami. Polecam!





Ciasto:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • łyżeczka soli (lub łyżka sosu sojowego)
  • pieprz
  • łyżeczka dowolnych ziół (opcja)
Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą. Wrzuamy do 2 szklanek nieosolonego wrzątku, zmniejszamy ogień do minimalnego i gotujemy po przykryciem ok. 10 minut. Wyłączamy ogień i trzymamy pod przykryciem jeszcze 10 minut. Dodajemy jajko i przyprawy i miksujemy. Ciasto wykłądamy na silikonową lub wysmarowaną tłuszczem frmą na tartę.

Farsz:
  • 4 żółtka
  • 2 jogurty (300 ml) - greckie lub zwykłe, ale gęste
  • 3-4 łyżki parmezanu lub grana padano (plus ew. więcej do posypania)
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki ostrej papryki
  • szczypta mielonego czosnku (opcja)
  • pęczek zielonych szparagów
  • 125 g sera brie lub camembert
Szparagi myjemy, odcinamy zgrubiałe koncówki, kroimy na mniejsze kawałki i wykładamy na spód ciasta. Ser kroimy w kosteczkę i "upychamy" między szparagami.
Żółtka rozstrzepujemy, dodajemy jogurt i starty ser, doprawiamy,  mieszamy i wylewamy na ciasto ze szparagami i serem. 
Pieczemy ok. pół godziny w 180 stopnaich (na ostatnie 5 minut możemy dodatkowo posypać  wierch tarty 2 łyżkami parmezanu).




***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz