piątek, 26 czerwca 2015

Najprostsza wegańska quiche jaglana z warzywami i tofu. Bez mąki!

Dziś kolejny pomysł z cyklu "tarty i zapiekanki". Tym razem coś na kształt quiche, ale bez jajek i nabiału. Co więcej, ciasto jaglane, które już niejednokrotnie robiłam, zostało tu maksymalnie uproszczone, bo ogranicza się właściwie do ugotowanej jaglanki i przypraw. Spróbujcie, jest pyszna!

A po kaszę jaglaną, płatki drożdżowe, sos Tamari i wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona. 


Składniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 łyżeczka oleju
  • 0,5 łyżeczki kurkumy
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka cząbru
  • sól
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
Gotujemy wodę. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do wrzątku i dodajemy przyprawy (poza sosem i czosnkiem). Przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Nie mieszamy. Gdy kasza jest gotowa dodajemy brakujące przyprawy, studzimy, a następnie wykładamy na dno naczynia.

Składniki na farsz:
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 0,5 papryki czerwonej pokrojonej w paski
  • 1 cebula
  • 1 ubita szklanka jarmużu (70 g)
  • 1 opakowanie (330 g) silken tofu
  • 1 łyżka Tamari
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • sól, pieprz do smaku

Tofu, Tamari, płatki drożdżowe miksujemy, dodajemy warzywa, doprawiamy. Powstałą masę wykładamy na spód jaglany i pieczemy w 170 stopniach ok. 30 minut.

 

***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

3 komentarze :

  1. świetny pomysł, po składnikach i samym pomyślę już wiem, że na pewno jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba usunelo mi moj poprzedni komentarz.. Jakie wyniary naczynia? Mam blache o dl ok 24cm, druki book ok 15cm. Obawiam sie, ze bedzie za duza..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam w okrągłej formie o średnicy 20 cm. Może użyj naczynia żaroodpornego?

      Usuń