Dziś kolejny pomysł z cyklu "tarty i zapiekanki". Tym razem coś na kształt quiche, ale bez jajek i nabiału. Co więcej, ciasto jaglane, które już niejednokrotnie robiłam, zostało tu maksymalnie uproszczone, bo ogranicza się właściwie do ugotowanej jaglanki i przypraw. Spróbujcie, jest pyszna!
Składniki na ciasto:
Tofu, Tamari, płatki drożdżowe miksujemy, dodajemy warzywa, doprawiamy. Powstałą masę wykładamy na spód jaglany i pieczemy w 170 stopniach ok. 30 minut.
A po kaszę jaglaną, płatki drożdżowe, sos Tamari i wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona. Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
- 1 i 1/4 szklanki wody
- 1 łyżeczka oleju
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka cząbru
- sól
- 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
- 1 łyżka sosu sojowego Tamari
Gotujemy wodę. Kaszę płuczemy pod bieżącą wodą, wsypujemy do wrzątku i dodajemy przyprawy (poza sosem i czosnkiem). Przykrywamy i gotujemy na bardzo małym ogniu 10-15 minut, aż kasza wchłonie wodę. Nie mieszamy. Gdy kasza jest gotowa dodajemy brakujące przyprawy, studzimy, a następnie wykładamy na dno naczynia.
Składniki na farsz:
- 1 marchewka starta na tarce
- 0,5 papryki czerwonej pokrojonej w paski
- 1 cebula
- 1 ubita szklanka jarmużu (70 g)
- 1 opakowanie (330 g) silken tofu
- 1 łyżka Tamari
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- sól, pieprz do smaku
Tofu, Tamari, płatki drożdżowe miksujemy, dodajemy warzywa, doprawiamy. Powstałą masę wykładamy na spód jaglany i pieczemy w 170 stopniach ok. 30 minut.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
świetny pomysł, po składnikach i samym pomyślę już wiem, że na pewno jest pyszne :)
OdpowiedzUsuńChyba usunelo mi moj poprzedni komentarz.. Jakie wyniary naczynia? Mam blache o dl ok 24cm, druki book ok 15cm. Obawiam sie, ze bedzie za duza..
OdpowiedzUsuńJa robiłam w okrągłej formie o średnicy 20 cm. Może użyj naczynia żaroodpornego?
Usuń