Przygotowanie ciast niewymagających pieczenia to ostatnimi czasy mój ulubiony sposób zaspokojenia potrzeby na słodkie co nieco. Robią się szybko, smakują obłędnie, a do tego można jeść je bezkarnie, bo są naprawdę zdrowe: zawierają same naturalne składniki. W tym przepisie są to: cenne tłuszcze, jak olej kokosowy, ksylitol i owoce suszone zamiast cukru, orzechy nerkowca, płatki teff i kokos zamiast tradycyjnej mąki. Wreszcie, bogactwo witamin i minerałów zawarte w tych produktach nie ginie, jak to się dzieje na ogół w ciastach pieczonych w wysokiej temperaturze. Polecam też inne moje przepisy na surowe smakołyki: dietetyczny torcik z truskawkami, torcik kokosowy czy dekadenckie ciasto z kokosem i toffie lub też ciasto kokosowo-czekoladowe.
Płatki teff i mąka kokosowa, wykorzystane w tym przepisie, to produkty firmy INCOLA, producenta żywności bezglutenowej. Więcej tutaj:http://www.incola.com.pl/
Krem kokosowy możecie zrobić sami, miksując wiórki (ew. z dodatkiem oleju kokosowego) - zwłaszcza jeśli dysponujecie porządnym blenderem, najlepiej wysokoobrotowym. Jeśli nie, możecie taką pastę (100% naturalną) kupić tutaj: http://drpelc.pl/ Tutaj znajdziecie też doskonałej jakości olej kokosowy, ksylitol, morwę białą i czarną, daktyle, nerkowce, kakao i organiczne wiórki kokosowe. A poza tym masę innych godnych polecenia składników. .
Składniki na spód:
Płatki teff i mąka kokosowa, wykorzystane w tym przepisie, to produkty firmy INCOLA, producenta żywności bezglutenowej. Więcej tutaj:http://www.incola.com.pl/
Krem kokosowy możecie zrobić sami, miksując wiórki (ew. z dodatkiem oleju kokosowego) - zwłaszcza jeśli dysponujecie porządnym blenderem, najlepiej wysokoobrotowym. Jeśli nie, możecie taką pastę (100% naturalną) kupić tutaj: http://drpelc.pl/ Tutaj znajdziecie też doskonałej jakości olej kokosowy, ksylitol, morwę białą i czarną, daktyle, nerkowce, kakao i organiczne wiórki kokosowe. A poza tym masę innych godnych polecenia składników. .
Składniki na spód:
- 2/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki płatków teff
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki dowolnego roślinnego mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na masę kokosową:
- 100 g kremu kokosowego (w słoiku lub w kostce)
- 1/4 szklanki ksylitolu
- 1/3 szklanki nerkowców
- 2/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Składniki na krem toffie:
- pół szklanki daktyli lub moreli (namaczanych przez minimum godzinę, można zostawić na noc)
- pół szklanki morwy (moczonej aż zmięknie)
- 1/4 szklanki nerkowców
- 2 łyżki mąki kokosowej lub zmielonych wiórków
Składniki na polewę czekoladową:
- 1 gorzka czekolada, minimum 70 % kakao
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki oleju
- 1 -2 łyżki dowolnego syropu (u mnie daktylowy)
Bierzemy się za masę kokosową: rozpuszczamy krem kokosowy w kąpieli wodnej lub na małym ogniu (można wówczas dodać 1-2 łyżki wody, by się się przypalił). Pozostałe składniki blendujemy, po czym mieszamy z kremem kokosowym i wkładamy do lodówki.
Toffie: odsączamy owoce, wrzucamy do blendera wraz z orzechami i miksujemy. Dodajemy mąkę kokosową, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Na spód formy wykładamy masę z kokosa i teff. Na to układamy masę kokosową, następnie toffie (na zdjęciu jest odwrotnie, ale sądzę że taka kolejność byłaby jeszcze bardziej efektowna). Wkładamy do lodówki na 1 godzinę.
Robimy polewę: rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekoladę, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i wylewamy na ciasto. Schładzamy aż polewa stężeje.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Dziekuje za kolejny wspanialy przepis. Dysponuje wszystkimi skladnikami poza platkami teff i morwa, czym mozna je zastapic? Z gory dziekuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńZamiast morwy można dać rodzynki lub inne suszone owoce - morele, daktyle, śliwki. Zamiast płatków teff można użyć jaglanych lub innych które nadają się do jedzenia na surowo. Ale też mąki migdałowej lub innej odtłuszczonej, jakiegoś proszku proteinowego, ewentualnie zmielone orzechy lub pestki (ale wtedy zmniejszyć ilość oleju). Możesz tez użyć innego spodu z któregoś z tych ciast surowych, do których linki podaję w przepisie. Pozdrawiam
UsuńKoniecznie muszę taki zrobić *.* Nieładnie takie pyszności na noc pokazywać :P
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńo mamo - to ciasto wygląda obłędnie! <3
OdpowiedzUsuń