wtorek, 10 lutego 2015

Zdrowa rozpusta, czyli wegański bezglutenowy, kokosowo-czekoladowy torcik na zimno. Bez czekolady, bez mąki, jajek, mleka i glutenu!

Ostatnio zakochałam się w ciastach bez pieczenia - są proste w przygotowaniu, pyszne i złożone z 
samych zdrowych składników, które nie giną , jak zwyczajowo podczas obróbki cieplnej. Zapraszam dziś wszystkich miłośników kokosa i czekolady, także tych, którzy czekolady unikają ze względów np. dietetycznych. W tym cieście podstawowym składnikiem kremu czekoladowego jest....awokado!
Będzie to wiec doskonała propozycja dla tych, którzy w tłusty czwartek chcą sobie pozwolić na odrobinę rozpusty, nie obciążając jednocześnie żołądka i nie katując się niezdrowymi tłustymi pączkami. Spróbujcie, ciasto jest pyszne, krem rozpływa się w ustach, naprawdę ciężko się oderwać :)

Większość składników użytych w tym przepisie zakupicie w sklepie www.drpelc.pl , który gorąco polecam!

Składniki na spód:
  • 2 szklanki wiórków kokosowych, najlepiej niesiarkowanych
  • 1/4 szklanki jasnego syropu lub miodu
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego [polecam ten]
  • szczypta soli


Składniki na krem:
  • 2 dojrzałe awokado (waga po obraniu to 300 g bez pestki)
  • 1/2 szklanki syropu daktylowego lub innego ciemnego, np. z agawy [jak ten]
  • 1/2 szklanki surowego kakao [polecam ten]
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (miękkie, w temperaturze pokojowej, nie musi być rozpuszczone)
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego, pełnotłustego lub pół kostki (100 g) kremu z kokosa [jak ten] Ostatecznie można tę część pominąć i dać 1-2 łyżki oleju kokosowego więcej, żeby krem odpowiednio stężał.
Składniki na polewę (sos):
  • 2 łyżki kakao (surowe, nieodtłuszczone) - jeśli mamy tylko odtłuszczone, trzeba dać łyżkę oleju kokosowego; można tez rozpuścić z 2-3 kostki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki syropu z daktyli

Składniki na spód wrzucamy do pojemnika malaksera i chwilę miksujemy aż powstanie zbita, w miarę jednolita kula. Ciastem wykładamy formę (użyłam kwadratowej, 18x18 cm)) i chowamy do lodówki. 
Zabieramy się za krem. Awokado obieramy i wrzucamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki poza mlekiem kokosowym i miksujemy do powstania jednolitej masy. Mleko, a właściwie śmietankę powstałą po schłodzeniu mleka ubijamy trzepaczką, aż powstanie coś w rodzaju klasycznej bitej śmietany (jeśli nie mamy mleka, możemy użyć kremu (pasty) w kostce - rozpuszczamy go w temperaturze wodnej z dodatkiem 1/2 szklanki mleka i ubijamy j.w.).
Masę czekoladową wykładamy na kokosowe ciasto. Kakao mieszamy z syropem i podgrzewamy. Za pomocą noża "rysujemy" na cieście zygzaki. Wkładamy całość do lodówki na minimum 3 godziny. A najlepiej na noc. Enjoy!




***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

2 komentarze :