niedziela, 13 maja 2018

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem. Bezglutenowe, wegańskie

To ciasto to kolejny przykład kuchennej improwizacji. Ale jak to w takich przypadkach
bywa, czasem  danie robione od niechcenia, na zasadzie "a nóż coś z tego wyjdzie", okazuje się hitem. Mam nadzieję, że takim hitem będzie też la Was ten placek, bo nieskromnie powiem, że to jedno z lepszych kruchych ciast jakie jadłam. I dowód na to, że tego rodzaju wypiek może się udać nie tylko bez glutenu, ale też bez jajek. A jeśli całości dopełni budyń (robiony na mleku roślinnym) i owoce, to smakowa rozkosz gwarantowana :) A że sezon mamy akurat na rabarbar, postanowiłam dać go tutaj w towarzystwie jabłka - jestem jednak przekonana, że można użyć dowolnych owoców i efekt będzie równie dobry. 

Po erytrol, mąki, olej kokosowy czy kamień winny, ale też inne zdrowe produkty zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !

Składniki na kruchy spód i kruszonkę:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej lub tapioki
  • 1,5 łyżeczki kamienia winnego (cream of tartar) lub proszku do pieczenia
  • 150 g oleju kokosowego
  • 3 łyżki dowolnego bezcukrowego jogurtu (w wersji niewegańskiej najlepiej grecki) - ale myślę, że śmietanka kokosowa też się nada
  • 1/3 szklanki zmielonego erytrolu (ja co prawda nie dałam, ale ciasto wyszło raczej mało słodkie)
Olej kokosowy wkładamy na min. pół godziny do zamrażarki (najlepiej przełożyć do szerokiego pojemnika, żeby łatwiej było wyjąć).
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia. Na tarce ścieramy olej i dodajemy do mąk. Szatkujemy całość dużym nożem, a kiedy grudki tłuszczu będą już bardzo małe, dodajemy erytrol i 2 łyżki jogurtu. Oddzielamy 1/3 ciasta, krótko ją zagniatamy i wkładamy do zamrażarki. Do pozostałej części dodajemy jeszcze łyżkę jogurtu i też bardzo krótko zagniatamy, a następnie wylepiamy nim  dno foremki. Nie pieczemy.

Składniki na nadzienie:
  • 200 g rabarbaru (waga po obraniu)
  • 300 g jabłek (waga po obraniu i usunięciu nasienia)
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 2 budynie waniliowe bio
  • 3 szklanki mleka roślinnego (dałam mleko z nerkowców)
  • 5 łyżek erytrolu
Rabarbar i jabłka po obraniu kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem kokosowym i wykładamy na dno ciasta. 
Gotujemy 2,5 szklanki mleka z erytrolem, pozostałe mieszamy z budyniami. Gdy mleko w garnku zaczyna się gotować, wlewamy miks budyniowy i energicznie mieszamy ok pół minuty. Zdejmujemy z ognia i gorące wylewamy na owoce. 
Odłożony kawałek ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i posypujemy nim budyń. 
Pieczemy całość ok. 40 minut w 180 stopniach.

Jemy po schłodzeniu w lodówce.



***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

3 komentarze :

  1. A co z erytrolem w nadzieniu? W składnikach podane jest 5 łyżek,a w opisie przygotowania nadzienia nie ma o nim mowy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dodajemy do gotującego się mleka. Dzięki za czujność, już uzupełniłam.

      Usuń
  2. Jakiej wielkości blaszka?

    OdpowiedzUsuń