niedziela, 20 maja 2018

Hummus idealny - oryginalna receptura

Przepisów na hummus w sieci co niemiara, ja wypróbowałam już kilka, trochę przy tym jak zawsze kombinując. W ten sposób powstał np. hummus buraczany, który też bardzo polecam. Kiedyś wolałam wersję z mniejsza ilością cieciorki na rzecz pasty tahini, tym razem jednak przejrzałam przepisy z recepturą oryginalną i ...uznałam, że jest najlepsza. A w każdym razie idealnie odpowiada mym kubkom smakowym. Zrobiłam w wersji czystej, podstawowej i z dodatkiem czarnuszki. Ale można dodać również suszonego pomidora, czosnek niedźwiedzi, pietruszkę czy kolendrę, można również do masy dorzucić pół łyżeczki kuminu, jeśli szukacie bardziej orientalnych smaków. Jak wspomniałam, to jest wersja podstawowa, możecie zaszaleć z ulubionymi dodatkami.

Po tahini, oliwę z oliwek, przyprawy i inne zdrowe produkty zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !


Składniki:
  • 2 puszki cieciorki bez zalewy
  • 1/3 szklanki tahini
  • 1/2 szklanki lodowatej wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/3 łyżeczki czosnku mielonego
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
plus:
  • olej orzechowy lub oliwa z oliwek do polania na gotowy hummus
Cieciorkę wrzucamy do malaksera, chwilę miksujemy i dolewamy wody. Gdy masa zrobi się już gładka, dodajemy pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksujemy. Doprawiamy do smaku, dodając ewentualne dodatki wymienione w opisie. Masę wylewamy do miski polewając z wierzchu oliwą lub ulubionym smakowym olejem.. Trzymamy w lodówce.




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz