niedziela, 18 marca 2018

Szybka, ale wykwintna zupa-krem brokułowo-serowa

Dziś kolejny z przepisów do wykonania w 15 minut. Tym razem zupa z brokułem w roli głównej. To może nie najsmaczniejsze warzywo na zupę, jednak odpowiednio przyrządzone zapewni posiłek nie tylko sycący, ale też smaczny. Jedyne niezbędne składniki to ser pleśniowy, twardy ser żółty i śmietana lub mleczko kokosowe. No i brokuł, naturalnie. Zupa jest bardzo wyrazista smaku, ostry smak sera idealnie koresponduje tu z charakterystycznym aromatem brokuła. Wychodzi z tego naprawdę smakowita i aromatyczna mieszanka. Sądzę, że sprawdzi się również na wielkanocnym stole. Spróbujcie!
Produkty do wykonania tego dania kupicie raczej w sklepie spożywczym, niemniej niezmiennie zapraszam po zdrowe zakupy do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !


Składniki:
  • 1 brokuł  - ok. 350 g (bez łodygi)
  • 2 szklanki wody
  • 200 g śmietany (dałam 30-procentową) - może być też roślinna lub mleczko kokosowe
  • 75 g sera typu cheddar
  • 75 gorgonzoli/lazura
  • 1 łyżeczka soli
  • świeży pieprz do smaku
  • pół łyżeczki mielonego czosnku (opcja)
  • do zagęszczenia (jeśli będzie taka potrzeba): 2 łyżeczki skrobi konjac lub mąki kokosowej
Umyty i pokrojony na kawałki brokuł (można też wcześniej zmiksować) gotujemy 15 minut w wodzie z dodatkiem śmietany. Po tym czasie dodajemy sery i miksujemy całość za pomocą blendera "żyrafy". Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem (lub np. gałką muszkatołową). Gotujemy jeszcze ok. 10 minut. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, wsypujemy 2 łyżeczki skrobi konjac lub innej skrobi (może być też mąka kokosowa).
Podajemy z plackiem naan lub np. z grzankami i masłem czosnkowym. Możemy już na talerzu udekorować zupę odrobiną startego parmezanu lub ulubionej zieleniny.




***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga


1 komentarz :