Robiłam już parokrotnie wytrawne muffinki, głównie na bazie jajek, które stanowiły tam składnik podstawowy. Tym razem stworzyłam coś na styku takich muffinek i zapiekanki/tarty czy francuskiej quiche. Wykorzystałam formę na mufiinki, robiąc najpierw spód (tym razem kalafiorowy), po jego podpieczeniu nakładając farsz (szpinakowo-serowy) i całość pokrywając warstwą jajeczno-serową. Piekłam całość raz jeszcze i tak powstały zapiekanki w wersji mini, które świetnie sprawdzają się na ciepło i zimno, mogą funkcjonować zarówno jako śniadanie, lunch do pracy czy przekąska albo dodatek do obiadu/kolacji (wystarczy zrobić sałatkę i danie gotowe).
Potrawa jest wyłącznie efektem moich kuchennych eksperymentów, ale nie musicie trzymać się ściśle przepisu - spód można, jak sądzę, z powodzeniem zrobić też z brokuła lub cukinii. Zamiast farszu szpinakowego dać np. pesto (sprawdzona opcja), a górę tylko posypać serem.
Produkty do wykonania tego dania kupicie raczej w sklepie spożywczym, niemniej niezmiennie zapraszam po zdrowe zakupy do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
- 45g kalafiora (u mnie mrożony)
- 1 łyżka (10 g) masła lub oleju
- 1 jajko
- 50 g sera żółtego (cheddar, twarda gouda itp.)
- 2 łyżki mąki kokosowej (jeśli odciśniecie kalafior po zmiksowaniu, można pominąć)
- sól, pieprz
Kalafior (bez rozmrażania) wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem (najlepiej w woku) ok. 10 minut (można też ugotować). Odcedzamy, nieco studzimy i blendujemy. Dodajemy jajko, kontynuując miksowanie aż powstanie gładka masa. Mieszamy z serem, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając mąkę. Wykładamy masę na spód foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.
Farsz szpinakowo-serowy:
- 120 g szpinaku baby
- 50 g ricotty
- 20 g sera pleśniowego
- sól, pieprz
- czosnek suszony (opcja)
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie gładka masa. Wykładamy po łyżce na upieczone spody.
Warstwa jajeczno-serowa:
- 2 jajka
- 60 g startego żółtego sera (najlepiej smakuje cheddar, ale może być dowolny, który da się zetrzeć)
- 20 g jogurtu greckiego
Roztrzepujemy jajka z jogurtem, dodajemy ser, doprawiamy i nakładamy na warstwę szpinakową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 15 minut.
Makro:
1120 kcal/70,5/ 81,2/26,8
1 sztuka: 93 kcal/ 5,8/ 6,8/2,2
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz