czwartek, 15 marca 2018

Bezmączne miniquiche na spodzie kalafiorowym ze szpinakiem i serem.

Robiłam już parokrotnie wytrawne muffinki, głównie na bazie jajek, które stanowiły tam składnik podstawowy. Tym razem stworzyłam coś na styku takich muffinek i zapiekanki/tarty czy francuskiej quiche. Wykorzystałam formę na mufiinki, robiąc najpierw spód (tym razem kalafiorowy),  po jego podpieczeniu nakładając farsz (szpinakowo-serowy) i całość pokrywając warstwą jajeczno-serową. Piekłam całość raz jeszcze i tak powstały zapiekanki w wersji mini, które świetnie sprawdzają się na ciepło i zimno, mogą funkcjonować zarówno jako śniadanie, lunch do pracy czy przekąska albo dodatek do obiadu/kolacji (wystarczy zrobić sałatkę i danie gotowe). 
Potrawa jest wyłącznie efektem moich kuchennych eksperymentów, ale nie musicie trzymać się ściśle przepisu - spód można, jak sądzę, z powodzeniem zrobić też z brokuła lub cukinii. Zamiast farszu szpinakowego dać np. pesto (sprawdzona opcja), a górę tylko posypać serem. 

Produkty do wykonania tego dania kupicie raczej w sklepie spożywczym, niemniej niezmiennie zapraszam po zdrowe zakupy do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !


Spód (12 muffinek)
  • 45g kalafiora (u mnie mrożony) 
  • 1 łyżka (10 g) masła lub oleju
  • 1 jajko  
  • 50 g sera żółtego (cheddar, twarda gouda itp.)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (jeśli odciśniecie kalafior po zmiksowaniu, można pominąć)
  • sól, pieprz

Kalafior (bez rozmrażania) wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy pod przykryciem (najlepiej w woku) ok. 10 minut (można też ugotować). Odcedzamy, nieco studzimy i blendujemy. Dodajemy jajko, kontynuując miksowanie aż powstanie gładka masa. Mieszamy z serem, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec dodając mąkę. Wykładamy masę na spód foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut.

Farsz szpinakowo-serowy:
  • 120 g szpinaku baby
  • 50 g ricotty
  • 20 g sera pleśniowego
  • sól, pieprz
  • czosnek suszony (opcja)

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy aż powstanie gładka masa. Wykładamy po łyżce na upieczone spody.

Warstwa jajeczno-serowa:
  • 2 jajka
  • 60 g startego żółtego sera (najlepiej smakuje cheddar, ale może być dowolny, który da się zetrzeć)
  • 20 g jogurtu greckiego 
Roztrzepujemy jajka z jogurtem, dodajemy ser, doprawiamy i nakładamy na warstwę szpinakową. Wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy w tej samej temperaturze jeszcze 15 minut.

Makro:

1120 kcal/70,5/ 81,2/26,8
1 sztuka: 93 kcal/ 5,8/ 6,8/2,2






***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz