środa, 15 lutego 2017

Proste i szybkie ciastka pistacjowo-migdałowe. Bezzbożowe! Tylko 4 składniki!

Co prawda lubię gotować, a jeszcze bardziej piec słodkości, jednak największą frajdę sprawiają mi rzeczy najprostsze i niewymagające godzin spędzonych w kuchni. I takie są właśnie te ciastka. Wystarczy zmielić pistacje i migdały (chyba że macie już gotowe mąki), dodać trochę cukru (najlepiej kokosowego) i białka jajek, wymieszać, włożyć na kwadrans do pieca i gotowe :) Są smaczne, choć też bardzo intensywnie pistacjowe, dla prawdziwych fanów tych orzechów! Choć można naturalnie użyć też innych bakalii. Uwaga! Ciastka nie są kruche, w konsystencji przypominają raczej kokosanki.

Orzechy pistacjowe niesolone, ekologiczne migdały i gotową mąkę migdałową, cukier z kokosa i wiele innych zdrowych smakołyków znajdziecie w niezastąpionych sklepach Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronie EKOGRAM.PL  
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.

Składniki na 14 ciastek:

  • 1 szklanka "mąki" migdałowej [zmielonych migdałów]
  • 1 szklanka "mąki" pistacjowej [zmielonych pistacji, nie muszą być zmielone na puder]
  • 0,5 szklanki cukru z kwiatu kokosa [lub innego]
  • 2 białka jaj [lub ok. 50 g. aquafaby w wersji wegańskiej]
  • szczypta soli
Mieszamy suche składniki, łączymy z białkami [bez ubijania]. Ma powstać zbita, mokra, ale dająca się lepić masa. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Lepimy kulki, rozpłaszczamy zwilżoną dłonią i wstawiamy całość do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (nie więcej, by nie szkodzić orzechom). Po 10 minutach przewracamy na drugą stronę i pieczemy jeszcze 5 minut. Zostawiamy do wystygnięcia.




***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

9 komentarzy :

  1. Muszą być bardzo chrupiące! Kocham takie ciasteczka.
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł na bezglutenowe ciasteczka! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają chrupiąco, a ja lubie takie rzeczy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię takie ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Próbowałam zrobic, nie wyszly mi ;p Taka ze mnie kucharka. Ale cóż do 3 razy sztuka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Mi wyszły za pierwszym razem :)))

    OdpowiedzUsuń