wtorek, 6 października 2015

Najprostsze pod słońcem ciastka owsiane. Bez jajek i mąki!



Nie wiem jak to możliwe, ale jeszcze nigdy nie robiłam ciastek owsianych. Takich
najbardziej klasycznych, umiarkowanie słodkich. Być może dlatego, że lubię wymyślne przepisy, nierzadko z trudno dostępnych składników. I generalnie rzadko robię ciastka. Pewnie więc  i te nie pojawiły się teraz gdyby nie przemożna chęć na coś słodkiego, kilkudniowy wyjazd w planach i bardzo ograniczone zasoby kuchennych szafek, na ogół uginających się od bakalii i suszonych owoców. Czekałam właśnie na nową paczkę od dra Pelca, nie chciałam więc niczego kupować. I tak narodził się pomysł na mało wyszukane, a jakże pyszne ciasteczka owsiane. 
A po niesiarkowane wiórki, ekologiczne płatki (nie tylko owsiane), syropy wszelakie, popping jaglany, pestki, masło orzechowe i wiele innych fantastycznych produktów zapraszam i jak zawsze do sklepu  http://drpelc.pl/
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.

Składniki na ok. 20-22 ciastka (grube):
  • 2 szklanki płatków owsianych (zwykłe lub górskie)
  • 2/3 szklanki wiórków lub płatków kokosowych
  • 2/3 szklanki pestek słonecznika
  • 1 i ¼ szklanki dmuchanego prosa (popping)
  • 2/3 szklanki masła orzechowego (zrobiłam sama ze szklanki orzechów laskowych, ale można dać dowolne ze sklepu, np. od dr Pelca- jest bez dodatków J)
  • 150 ml syropu z agawy
  • ¼ łyżeczki soli
  • 100 ml wody


Płatki mielimy w blenderze, ale nie ma mąkę – mają przypominać raczej otręby. Wrzucamy do miski razem z innymi suchymi składnikami. W drugiej misce mieszamy masło orzechowe z syropem. Wlewamy powstała masę do miski z płatkami i resztą i mieszamy, stopniowo dodając wodę. Lepimy kulki, spłaszczamy i foremką lub szklanką wykrawamy kółka (jeśli nam zależy na regularnych kształtach). Ciasta układamy gęsto na blaszce wyłożonej papierem (zmieszczą się na jednej dużej ) i pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut (zależnie od piekarnika) – aż zbrązowieją. Pozostawiamy do całkowitego przestygnięcia i osuszenia. Przechowujemy w szczelnym, najlepiej blaszanym pojemniczku.
Jeśli lubicie bardziej kruche ciastka, polecam lepić nieco cieńsze niż widoczne na zdjęciach.




                                                                    ***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga 

12 komentarzy :

  1. Czy zamiast syropu z agawy mogę użyć syropu klonowego?

    Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można czymś zastąpić proso? 😄 Np. amarantusem? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, możesz dać amarantus ekspandowany, albo pominąć zupełnie i ewentualnie dać mniej wody

      Usuń
  3. Dlaczego, ach, dlaczego w przepisach gdzie miesza sie odzielnie suche i mokre skladniki, potem nalezy mokre przelac do suchych. Przeciez odwrotnie, suche do mokrych, jest o wiele latwiej i poreczniej! No dlaczego, dlaczego :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A co za różnica? Szczerze, nie zwracałam na to nigdy uwagi. Generalnie chodzi o o by wymieszać mokre z suchymi, a co do czego sie wrzuci, to już rzecz doprawdy drugorzędna

      Usuń
  4. A jeśli nie wolno nam żadnych orzechów, to czy można zastąpić masło orzechowe np. jakąś pastą z nasion, np. sezamu, lnu lub z pestek dyni? Jak taką przygotować?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można dać tahini (zmielony na masło podprażony sezam - można kupić), choć być może trzeba by wóczas mocniej dosłodzić. Można też kupić lub zrobić pastę ze słonecznika czy pestek dyni -
      zmiksować aż do uzyskania masła (trzeba mieć dobry sprzęt). Można by też poeksperymentować i dać zamiast tego olej kokosowy i np. jogurt (w ten sposób uzyskać 2/3 szklanki).

      Usuń
  5. Czy zamiast dmuchanego prosa można dać ugotowaną jaglankę?

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiem, będą to na pewno zupełnie inne ciastka. Dmuchane proso to jak ryż preparowany, nie ma nic wspolnego z ugotowaną kasza. Na pewno można zamienić na popping z amarantusa

    OdpowiedzUsuń