Dziś propozycja śniadania dla leniwych lub zapracowanych, czyli nocna owsianka. Można użyć dowolnych płatków, a nawet kaszy. Można też wzbogacić owsiankę o rodzynki, żurawinę lub dowolne suszone owoce czy orzechy. Owsianka idealnie nada się też do pracy, na drugie śniadanie. Wystarczy zrobić w słoiku, a rano tylko wyjąć z lodówki i zapakować do torby. Uwielbiam takie rozwiązania!
A po płatki, niesiarkowane wiórki, chia, syropy czy stuprocentowe masło orzechowe zapraszam i jak zawsze do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
Płatki, wiórki, chia mieszamy w jednej misce, a mleko, masło orzechowe i syrop w drugiej. Mieszamy. Jabłka smażymy na łyżce tłuszczu, na małym ogniu. Dodajemy cynamon. Gdy jabłka delikatnie zmiękną, wrzucamy cukier i jeszcze chwilę smażymy.
Do 2 miski lub słoików wkładamy połowę owsianki, dodajemy połowę jabłek, przykrywamy pozostałą owsianką i wierzch dekorujemy resztą jabłek. Wkładamy do lodówki. Rano śniadanie jest już gotowe, ale jeśli lubimy ciepłe, możemy podgrzać w mikrofalówce, w garnku na małym ogniu (ewentualnie dodając odrobinę mleka) lub w piekarniku.
A po płatki, niesiarkowane wiórki, chia, syropy czy stuprocentowe masło orzechowe zapraszam i jak zawsze do sklepu http://drpelc.pl/.
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych lub innych
- 0,5 szklanki wiórków kokosowych
- 1,5 szklanki mleka roślinnego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki chia
- 3 łyżki syropu klonowego lub innego
- 1 czubata łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
- 2 średnie jabłka
- 1 łyżka oleju kokosowego/masła
- 3 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
Płatki, wiórki, chia mieszamy w jednej misce, a mleko, masło orzechowe i syrop w drugiej. Mieszamy. Jabłka smażymy na łyżce tłuszczu, na małym ogniu. Dodajemy cynamon. Gdy jabłka delikatnie zmiękną, wrzucamy cukier i jeszcze chwilę smażymy.
Do 2 miski lub słoików wkładamy połowę owsianki, dodajemy połowę jabłek, przykrywamy pozostałą owsianką i wierzch dekorujemy resztą jabłek. Wkładamy do lodówki. Rano śniadanie jest już gotowe, ale jeśli lubimy ciepłe, możemy podgrzać w mikrofalówce, w garnku na małym ogniu (ewentualnie dodając odrobinę mleka) lub w piekarniku.
***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Uwielbiam owsianki! W takiej wersji też są pyszne <3
OdpowiedzUsuńBłagam.... W jakiej mikrofalówce?! Mikrofala zmienia układ molekularny jedzenia, więc jest ono martwe. Bez żadnych wartości.
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że tu piszę, ale mam pytanie czy masło kokosowe to to samo co kostka kokosowa?
OdpowiedzUsuńZ góry dziękuje za odpowiedź :)
Tak. Masło,pasta,cream coconut to to samo. Czyli zmiksowany miąższ świeżego kolosa. Olej kokosowy nie.
Usuń