poniedziałek, 29 czerwca 2015

Dekadenckie ciasto kokosowo-orzechowe z daktylowym karmelem. Bez pieczenia, bez cukru, bez mąki!

Dzisiejsze ciasto to ukoronowanie miesięcznego eksperymentu, czyli diety 100% raw. Nie jest to jednak ciasto pożegnalne, eksperyment uznaję bowiem za udany i zamierzam kontynuować ten sposób odżywiania. Jeszcze nie wiem czy całkowicie na surowo, zobaczymy. Na razie do gotowanego czy smażonego mnie nie ciągnie, więc będę sprawdzać i wymyślać kolejne potrawy na surowe dania. Jeśli chodzi o podsumowanie pierwszego miesiąca, muszę przyznać, że jestem mile zaskoczona. Pomijając pierwsze trzy dni, kiedy brak kawy niemal rozsadził mi głowę, czuję się świetnie. O dziwo niemal pozbyłam się wzdęć, mimo jedzenia ogromnej ilości owoców. Na twarzy żadnych niespodzianek, ani jednego pryszcza (i oby tak zostało), na wadzie o 2 kg mniej (i niech tak zostanie). Do tego dużo energii mimo całkowitej eliminacji kofeiny w jakiejkolwiek postaci. Ostatnio tylko nieco gorsza wydolność organizmu podczas ćwiczeń i biegania, ale to, miejmy nadzieję, chwilowy spadek formy.
Ok, to czas na ciacho. Jeśli lubicie orzechy laskowe i kokos, na pewno przypadnie Wam do gustu.
A po wiórki,, daktyle, masło orzechowe, syrop daktylowy i wiele innych zdrowych produktów zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/
Uwaga! Wydłużamy promocję - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona. 


Składniki na spód:

  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanka daktyli (można na parę godzin namoczyć, lepiej się zmiksują)
Składniki na masę orzechową
  • 1 szklanka orzechów laskowych (lub innych) - lub gotowe masło
  • szczypta soli
Składniki na masę kokosową:
  • 1 nieduży kokos (1 i 1/3 szklanki miąższu) lub gotowa pasta z kokosa od dra Pelca
  • 2 łyżki surowego miodu lub syropu
  • 1/2 szklanki wody z kokosa (lub mleka)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (opcja)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Składniki na masę karmelową:
  • 1 szklanka daktyli (namoczonych i odsączonych z wody)
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego (może być domowej roboty)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • ziarna z połowy laski wanilii
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
Składniki na posypkę:
  • garść chipsów kokosowych
  • kilka zmielonych orzechów
  • syrop kokosowy
  • inne
Składniki na spód miksujemy i powstałą masę wykładamy na spód małej tortownicy. Wkładamy do lodówki.
Orzechy miksujemy aż powstanie masło (jeśli mamy słabszy blender, możemy dodać łyżkę oleju kokosowego lub orzechowego). Solimy. Odkładamy 2 łyżki, a resztę wykładamy na spód ciasta.
Składniki na warstwę  kokosową miksujemy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli wyjdzie zbyt rzadka, dodajemy mąkę kokosową. Wykładamy na masę orzechową.
Składniki na karmel miksujemy i polewamy nim wierzch ciasta. Całość dekorujemy płatkami kokosa i mielonymi orzechami lub czym tam chcecie. Polewamy ulubionym syropem (użyłam kokosowego od dra Pelca - boski!)
Schładzamy i podajemy aż masy całkowicie stężeją. Przechowujemy w lodówce. 









 ***


Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

8 komentarzy :

  1. oniemiałam! to musi być mega smaczne - karmel z daktyli, mniam, dzięki za przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis dodaję do zakładek! Koniecznie muszę przygotować to cudo! :) Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam, pyszne :-) Karmel z daktyli częściej będzie gościł w mojej kuchni ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie takie ciacho teraz bym zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam !:) mózg podpowiada "zrób natychmiast" ciało " nie rób" :D 

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To ciacho krzywdy ciału też ie zrobi, a jaka radosć dla podniebienia! Rób !

      Usuń
  6. zrobilam, przepyszne, zrobie jeszcze nie raz.
    Wspanialy przepis. Jestem strasznym lakomczuchem i znajduje na twojej stronie wspaniale inspiracje na cos slodkiego.
    Dziekuje.





    OdpowiedzUsuń