wtorek, 14 kwietnia 2015

Błyskawiczna wegańska cieciorka po bretońsku

Fasolkę po bretońsku znają wszyscy, wiadoma sprawa. Jednak w wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, zwłaszcza jeśli tradycyjną fasolę zastąpimy cieciorką (o ile tak jak ja przepadacie za włoski grochem zdecydowanie bardziej niż za rodzimą Jasiową). Wiele nie potrzeba - dodajemy pomidory, przecier i prawie gotowe. Prawie, bo cała sztuka w odpowiednim dobraniu przypraw.
A jeśli sos pomidorowy zrobicie sobie wcześniej (można w większej ilości i zapasteryzować) przygotowanie tego dania zajmie ledwie kilka minut.

Składniki:
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 opakowanie (500 ml) przecieru, czyli passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1/3 łyżezki sody
  • 0,5 łyzeczki cukru lub miodu/melasy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju nierafinowanego
  • szczypta soli
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła/oleju do usmażenia cebuli
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari (do kupienia tutaj)
  • 1/3 -1/2 łyżeczki ostrej wedzonej papryki (w zależności jak ostro lubicie)
  • 2 łyżeczki mieszanki ziół, np. śródziemnomorskich lub prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku

W garnuszku podgrzewamy przecier i pomidory z puszki. Po zagotowaniu dodajemy sodę, słód i cynamon. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny (bez przykrycia). Dodajemy olej i dosalamy.
Cieciorkę odsączamy z zalewy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy. Gdy się zeszkli sypiemy kurkumę, mieszamy, dodajemy paprykę, kolendrę i sos sojowy. Łączymy cebulę z cieciorką i sosem pomidorowym. Doprawiamy mieszanką przypraw i ewentualnie solą i pieprzem, chwilę jeszcze dusimy. Podajemy z ulubionym pieczywem.





***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

2 komentarze :

  1. a dodatek sody w jakim celu? :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sodę dodaję zawsze robiąc sos pomidorowy - tak mnie nauczył pewien Sycylijczyk. Soda przyspiesza gotowanie warzyw, ale przede wszystkim niweluje kwaśność przecieru. Przy takiej ilości smakowo nie jest wyczuwalna.

      Usuń