Fasolkę po bretońsku znają
wszyscy, wiadoma sprawa. Jednak w wersji wegetariańskiej smakuje równie dobrze, zwłaszcza
jeśli tradycyjną fasolę zastąpimy cieciorką (o ile tak jak ja przepadacie za włoski
grochem zdecydowanie bardziej niż za rodzimą Jasiową). Wiele nie potrzeba -
dodajemy pomidory, przecier i prawie gotowe. Prawie, bo cała sztuka w
odpowiednim dobraniu przypraw.
A jeśli sos pomidorowy zrobicie sobie wcześniej (można w większej ilości i zapasteryzować) przygotowanie tego dania zajmie ledwie kilka minut.
Składniki:
- 2 puszki cieciorki
- 1 opakowanie (500 ml) przecieru, czyli passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1/3 łyżezki sody
- 0,5 łyzeczki cukru lub miodu/melasy
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka oliwy lub dobrego oleju nierafinowanego
- szczypta soli
- 1 cebula
- 1 łyżka masła/oleju do usmażenia cebuli
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 2 łyżki sosu sojowego Tamari (do kupienia tutaj)
- 1/3 -1/2 łyżeczki ostrej wedzonej papryki (w zależności jak ostro lubicie)
- 2 łyżeczki mieszanki ziół, np. śródziemnomorskich lub prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
W garnuszku podgrzewamy
przecier i pomidory z puszki. Po zagotowaniu dodajemy sodę, słód i cynamon.
Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu ok. pół godziny (bez przykrycia). Dodajemy
olej i dosalamy.
Cieciorkę odsączamy z zalewy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę
i smażymy. Gdy się zeszkli sypiemy kurkumę, mieszamy, dodajemy paprykę, kolendrę i sos
sojowy. Łączymy cebulę z cieciorką i sosem pomidorowym. Doprawiamy mieszanką
przypraw i ewentualnie solą i pieprzem, chwilę jeszcze dusimy. Podajemy z
ulubionym pieczywem.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
a dodatek sody w jakim celu? :-)
OdpowiedzUsuńSodę dodaję zawsze robiąc sos pomidorowy - tak mnie nauczył pewien Sycylijczyk. Soda przyspiesza gotowanie warzyw, ale przede wszystkim niweluje kwaśność przecieru. Przy takiej ilości smakowo nie jest wyczuwalna.
Usuń