niedziela, 1 marca 2015

Jaglane racuchy z batatów. Bez drożdży i cukru

Oto kolejny przepis z wykorzystaniem zdrowych, słodkich ziemniaków (batatów) - mojego odkrycia roku :) Tym razem placki czy - jak kto woli - racuchy z dodatkiem banana, co pozwoliło niemal całkowicie ograniczyć ilość słodów. Placki są pyszne, miękkie, lekko wilgotne. Same w sobie są miarkowanie słodkie - polane syropem klonowym czy daktylowym zasmakują nawet największym łasuchom. Zresztą, spróbujcie sami.

Składniki:

  • 1/2 szklanki puree z batata (użyłam jednego ziemniaka, upieczonego, i po wystudzeniu obranego ze skorupki i rozgniecionego widelcem - można też zmiksować)
  • 1 banan
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki jaglanej (zmiksowałam płatki jaglane - spróbowałam przed mieleniem: nie były gorzkie; można też zmiksować kaszę lub kupić gotową mąkę jaglaną)
  • 1/3 szklanki mleka (użyłam domowej produkcji, z płatków jaglanych i nerkowców, niesłodzonego)
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka syropu z daktyli plus do polania
  • olej do smażenia (użyłam kokosowy)
W jednej misce mieszamy mąki z sodą. W drugiej rozgniecionego banana, puree z batata, jajka, mleko i syrop. Miksujemy lub mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Łączymy z mąkami. Smażymy z obydwu stron na średnim ogniu, odwracając dopiero, gdy placki będą już porządnie przypieczone z jednej strony.





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

5 komentarzy :

  1. Muszą być bardzo smaczne i zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile placków wychodzi z tych składników ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry, nie pamiętam, robiłam te racuchy jakiś miesiąc temu i zapomniałam zanotować. Ale starczyło na kolację dla 2 osób.

      Usuń
  3. Banan i bataty to przesmaczne połączenie, kradnę parę takich! Prezentują się wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń