sobota, 15 listopada 2014

Kokosowo-bananowa jaglanka zapiekana. Śniadanie doskonałe!

Kokosowo-bananowa jaglanka zapiekana
Zapiekana jaglanka - idealne śniadanie na niedzielę! Robiłam już w dwóch wersjach (tu) i (tu), dziś przepis na kolejną. Gdyby tylko chciało przygotowywać, jadałabym to codziennie.

Składniki:


a) Ciasto:
  • 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (można gotować na mleku - będzie jeszcze lepsza)
  • 50 ml. mleka kokosowego (dałam z puszki, bez emulgatorów i konserwantów)
  • 1 -2 żółtka
  • pół szklanki mąki kokosowej
b) Mus bananowo -kakaowy

  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  •  2 łyżki dowolnego syropu, np. z daktyli lub melasy
  • woda lub mleko roślinne (do uzyskania konsystencji musu)
c) Piana z białek
  • 2 białka
  • 1 łyżka inuliny lub skrobi
  • 1 łyżeczka ksylitolu (opcja)
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni.
Kaszę, mleko, żółtko i mąkę mieszamy i miksujemy. 
Ubijamy pianę z białek, dodając pod koniec łyżkę inuliny lub skrobi (będzie bardziej zwarta) i ewentualnie cukier lub ksylitol. 
Banany rozgniatamy, dodajemy kakao i syrop. Mieszamy lub miksujemy na gładko.

Do naczynia wysmarowanego masłem wlewamy połowę kaszy, na to wykładamy mus bananowy, pianę i na końcu resztę kaszy, którą możemy posypać np. chipsami lu  wiórkami kokosowymi lub wiórkami masła. Zapiekamy ok. 20 minut. Zjadamy na ciepło.

Uwaga!! Ta jaglanka nie jest bardzo słodka, w cieście nie ma bowiem żadnego cukru (mąka i mleko kokosowe dają tu delikatną słodycz). Jeśli lubicie bardziej słodkie lub ma to być raczej deser niż śniadanie, polecam albo dodać 2-3 łyżki cukru (ksylitolu) do kaszowego ciasta, albo też już na talerzu oblać jakimś dobrym syropem


***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com


loading...

26 komentarzy :

  1. jak wielkie ma być to naczynie do którego wykładamy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja robiłam w takim, jak widać na zdjęciu, o wymiarach podstawy 16x11 cm

      Usuń
  2. Wyobrażam sobie, jaka jest pyszna :-)!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy dałoby się to zrobić bez zapiekania?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ale byłoby to już zupełnie inne danie. Spróbuj bez jajka. Możesz użyć mąki kokosowej na surowo, albo dać wiórki

      Usuń
  4. Wierzę , że danie jest bardzo dobre, ale niestety wygląd mnie zniechęca. Dla mnie estetyka dań jest bardzo ważna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda smakowicie. Za przeproszeniem z d... ten powyższy komentarz..

      Usuń
  5. czym można zastąpić skrobię i inulinę? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po prostu pomiń. Piana może nieco stracić na stabilności, to wszystko. Ale zachecam do zakupu inuliny, to pożywka dla zdrowych bakterii.

      Usuń
  6. Robiłam dzisiaj, zamiast mąki kokosowej dodałam orkiszową i chyba przez to nie wyszło :( zrobiła mi się jedna wielka bebelucha ale i tak smaczna :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możliwe. Kokos sprawia, że struktura ciasta jest bardziej zwarta, bo silnie absorbuje wodę. Tą jaglankę najlepiej piec w małych naczyniach, takich jednoosobowych i w nich podawać, bez wykładania na talerz. Nie ma wówczas ryzyka że się rozwali

      Usuń
  7. zabierz ten znaczek ink jank pink srank pierdu plastu picu plastu sprzed nazwy co swieci na czarno biało z jakimis malymi kropeczkami bo sie nie dobrze mi robi jak tu wchodze. a jak zdejmiesz to na pewno wiecej ludzi bedzie wchodzilo i robilo te rzecyz z kaszy jaglanej. z checia bym sam zrobil ale sam znaczek odrzuca. wojna ideologiczna trwa!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jesteś pusta kupką mieska ścięgien i kosteczek. ;) dzięki takim jak ty nasz świat jest taki jaki jest. Znaczkiem można nazwać zawartość twojej czaszki. Twój strach jest śmieszy natomiast agresja warta potępienia w zalążku.

      Usuń
  8. Naprawdę tak Ci przeszkadza? No to sorry. To symbol chińskiej medycyny i kuchni pięciu przemian, która jest mi bliska. I nie widzę powodu, żeby tego usuwać. A jeśli komuś tak przeszkadza, że aż odrzuca od całej strony i przepisów, to cóż... Nikogo tu na siłę nie trzymam

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten komentarz ze znaczkiem nawet zabawny :) Nawet kulinarnego bloga już nie da się tak prowadzić, żeby nikogo nie urazić. Następnie ktoś przyjdzie i poprosi o to by umieścić krzyż albo pentagram :) Bardzo fajny blog, będę odwiedzać

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki urok blogosfery, niestety. Wszystkim nie dogodzisz. Cieszę się, że blog Ci się podoba, pozdrawiam i zapraszam serdecznie.

      Usuń
  10. Estetyka dań??hmmm nie rozumiem, estetyczne to są hiszpańskie jabłka i truskawki.

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mozna czyms zastapic mleczko kokosowe? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Zrobiłam dziś i wyszła przepyszna. Na dodatek całkiem zwarta - wyglądała i smakowała jak ciasto. Na pewno zrobię jeszcze nie raz. Dzięki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. W takim razie ja też niebawem wypróbuję ten przepis :-)!

    OdpowiedzUsuń