czwartek, 19 czerwca 2014

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i kozim serem


Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, suszonymi pomidorami i kozim serem
Były już faszerowane bakłażany i takaż papryka, przyszedł wreszcie czas na cukinie - zwłaszcza, że udało mi się trafić na takie cudnie okrągłe. Ale, rzecz jasna, można użyć też klasycznych, o podłużnych kształtach. Smakują tak samo :)



Składniki na jedną podwójną porcję:

2 niewielkie cukinie
5 czubatych łyżek ugotowanej kaszy jaglanej [KLIK]
5 połówek suszonych pomidorów
50 g sera - u mnie pleśniowa rolada z koziego mleka (może być dowolny ser o intensywnym smaku)
odrobina dowolnego tłuszczu do smażenia
przyprawy: sos sojowy (bezglutenowy), bazylia suszona, kolendra mielona, kurkuma, pieprz, czosnek niedźwiedzi.

Cukinie myjemy, odkrajamy kapelusze i wykrawamy farsz (najlepiej specjalną zaostrzoną łyżeczką), który wrzucamy na patelnię z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu. Chwilę podsmażamy, a jeśli cukinia zacznie się przypalać dolewamy odrobinę wody. Miseczki cukinii solimy i zostawiamy do czasu przygotowania farszu. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Gdy cukinia trochę zmięknie, wrzucamy ugotowaną kaszę i pokrojone w kawałki suszone pomidory (nie musimy specjalnie odsączać ich z zalewy). Dodajemy przyprawy, na koniec dorzucamy ser. Mieszamy i wypełniamy masą miseczki cukinii (jeśli puściły wodę od nadmiaru soli, należy je przetrzeć ręcznikiem kuchennym). Przykrywamy kapeluszami i wstawiamy do piekarnika na ok. 20 minut (aż skorupki staną się odpowiednio miękkie).






***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego, bloga 

2 komentarze :