Bakłażany faszerowane kaszą, pieczarkami i suszonymi pomidorami |
Faszerowane bakłażany to ulubiony
obiad mego syna, mogący konkurować chyba tylko z pizzą i spaghetti po bolońsku.
No, może jeszcze z burgerami i innymi fast foodowymi „specjałami”. Bo niestety
jest to typowy młodzieniec, ponad wszystko wielbiący śmieciowe i najlepiej
ociekające tłuszczem mięsne żarcie. Jednak, choć otwarcie rzadko to przyznaje,
moja zdrowa, wegetariańska kuchnia cieszy się jego uznaniem (oczywiście pod
warunkiem, że od czasu do czasu zje coś niezdrowego – „tak dla równowagi”), a
spośród potraw, które dotąd serwowałam, faszerowane bakłażany wiodą zdecydowany
prym. Koniecznie zapiekane z mozarellą, co odrobinę pomniejsza ich prozdrowotne
walory, niewątpliwie jednak dodaje tych smakowych.
Przygotowanie jest proste i
niezbyt czasochłonne, można też do woli eksperymentować z farszem, a w
przypadku trudności z dostaniem bakłażanów z powodzeniem zastępuje je nieco tańsza,
ale nieznacznie tylko ustępująca im smakiem cukinia.
Składniki:
2 średnie bakłażany
2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (może być też gryczana
3 łyżki suszonych pomidorów z zalewy olejowo-czosnkowej
500 g pieczarek (w sezonie warto zastąpić je np. kurkami - obłędne!)
2 kulki mozarelli –
opcjonalnie
Przyprawy: sól, pieprz, pół łyżeczki kurkumy, łyżeczka
mielonej kolendry, łyżka sosu sojowego –opcjonalnie, jeśli będzie za mało słone
2 łyżki tłuszczu do smażenia pieczarek i bakłażanów
(najlepiej masło klarowane)
Bakłażany myjemy, wydrążamy środki, farsz wrzucamy do miski,
solimy, solimy też łódeczki i zostawiamy
to na ok. 20 minut, żeby pozbyć się bakłażanowej goryczy.
Pieczarki obieramy, myjemy, osuszamy, solimy i wrzucamy na
ok. łyżkę masła klarowanego. Podsmażamy ok. 10 minut.
Miąższ z bakłażana wrzucamy na rozgrzany tłuszcz,
zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości. Bakłażany bardzo chłoną tłuszcz, by
się nie przypaliły się ale też nie były nadmiernie tłuste, dolewamy podczas
duszenia trochę wrzątku.
Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni.
Gdy bakłażany już zmiękną, a pieczarki się podsmażą, łączymy
je ze sobą, dodajemy kaszę i pomidory bez zalewy, mieszamy i podsmażamy jeszcze
chwilę. Doprawiamy pieprzem, kurkumą, kolendrą i ewentualnie sosem sojowym.
Wypełniamy łódki farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika
na ok. 30-40 minut. Jeśli dajemy ser, należy posypać nim bakłażany na 5 minut
przed końcem.
Dobrze jest tez skropić farsz odrobiną oliwy lub położyć wiórki
masła – wówczas góra nie będzie nadmiernie wysuszona. To ważna uwaga zwłaszcza,
gdy nie używamy sera – ja o tym zapomniałam i wierzch był trochę suchy.
Dzięki wielkie za ten przepis, do farszu oprócz podanych składników dodałam tymianek i pietruszkę i bakłażany wyszły przepyszne :) Na pewno do nich wrócę :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Pozdrawiam
Usuń