Najpierw miał to być chlebek bananowy. Ale okazało się, że rozmroziłam za mało bananów. Dorzuciłam więc musu jabłkowo-gruszkowego. Potem postanowiłam, że będzie to wersja fit, zamiast pół szklanki oleju dałam więc ledwie 2 łyżki masła orzechowego, cukier zastąpiłam niewielką ilością syropu z daktyli, a część mąki płatkami owsianymi. Dorzuciłam sporo bakalii, starłam skórkę z pomarańczy, a potem jeszcze wycisnęłam z niej sok, a jakże. Nie miałam pojęcia co z tego wyjdzie, na wszelkie wypadek piekłam więc w zwykłej foremce, nie w keksówce. Ku mojej radości, ale i wielkiemu zaskoczeniu wyszło delikatnie wilgotne, pozbawione zakalca i naprawdę pyszne ciasto, z bardzo wyczuwalną nutą pomarańczy.
Łapcie przepis, to idealne ciasto na zimę: sycące, aromatyczne, niezbyt słodkie i - jak na keks- niskokaloryczne. No i zdrowe. Można jeść bez wyrzutów sumienia :)
- 1 i 1/3 szklanki musu z dojrzałych bananów
- 1 i 1/3 szklanki musu jabłkowego lub jabłkowo-gruszkowego
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1/2 szklanki płatków owsianych [rozdrobnionych w malakserze do wielkości otrąb]
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1/4 szklanki syropu daktylowego
- 1/4 szklanki soku z pomarańczy [dałam czerwone, sycylijskie]
- 2 płaskie łyżeczki skórki z pomarańczy (pomarańczę przed starciem należy wyparzyć)
- 1/2 szklanki orzechów (u mnie migdały i pekan, lekko rozdrobnione)
- 1/2 do 1 szklanki owoców suszonych (u mnie żurawina i morwa biała)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Suche składniki mieszamy w jednej misce, mokre, tj. banany, mus, masło orzechowe, sok i syrop w drugiej. Dodajemy bakalie, mieszamy. Wylewamy masę do keksówki lub niewielkiej formy do ciasta i pieczemy 35 minut w 175 stopniach.
Uwielbiam keksa, ale takliego jeszcze nie jadłem. Wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Bardzo pyszne ciasto. Tylko nastepnym razem upieke na blaszce a nie w keksowce bo lekki zakalec wyszedl. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco :). Świetnie, że w wersji bezglutenowej.
OdpowiedzUsuńwszystkie przepisy na tym blogu są bezglutenowe. Zaprasza po więcej
Usuń