niedziela, 27 stycznia 2019

Kotlety z ciecierzycy i tofu. Wegańskie, bezmączne.

Szukacie przepisu na kotlety idealne? Tj. nie tylko smaczne, ale też takie, które nie będą zbyt suche i nie rozpadną się podczas smażenia? Po wielu mniej lub bardziej udanych próbach odkryłam, że magicznym składnikiem może tu być tofu - nadające kotletom idealną konsystencję i kremowość - nawet w przypadku naturalne suchej ciecierzycy. Spróbujcie, u mnie smakowały wszystkim - nawet na zimno.
A oto składniki (przyprawy można naturalnie modyfikować według upodobań - kotlety nie mają jajek ani innych składników nienadających się do jedzenia na surowo, więc można smakować i doprawiać do woli)

Składniki na 10 kotletów:

  •  2 czubate szklanki ugotowanej cieciorki
  • 300 g tofu
  • 1 cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy do falafeli (może być też dowolna przyprawa do mięs)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia cebuli i kotletów
Obraną cebulę kroimy w kostkę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i paprykę i jeszcze chwilę smażymy. Cieciorkę, cebulę, tofu miksujemy "żyrafą", dodajemy przyprawy. Lepimy kulki, lekko je spłaszczamy i smażymy (można też obtoczyć w panierce z pokruszonych płatków kukurydzianych lub bezglutenowej bułki tartej).


      ***


Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz