niedziela, 17 lutego 2019

Wegański pasztet z ciecierzycy i tofu. Najlepszy


Pamiętacie kotlety z ciecierzycy i tofu? Tym razem z podobnych składników wyczarowałam pasztet, dodając doń jedynie kaszy jaglanej dla lepszej, bardziej zwartej konsystencji. Dodatek marchewki nadaje pasztetowi bardziej warzywny, a zarazem lekko słodki posmak, ale możecie z powodzeniem go pominąć. Ziemniak służy nadaniu bardziej kremowej konsystencji, acz i on nie jest niezbędny, bo tofu robi już odpowiednią robotę. Pasztet doskonale się kroi, nie rozpada się, a dzięki dodaniu przyprawy do mięsa i kilku suszonych grzybów, ma iście pasztetowy smak.
Kto się skusi?

Składniki:
  • 200 g tofu
  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 ugotowany ziemniak (opcja)
  • 1 marchewka (można pominąć)
  • 1 cebula usmażona na 1 łyżce oleju, z dodatkiem 1/2 łyżeczki kurkumy i takież ilości wędzonej papryki
  • 50 g oleju
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa (u mnie jordańska, ale może być np. przyprawa do szaszłyków)
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2-3 grzyby suszone, ugotowane
  • sól do smaku

Cieciorkę i grzyby najlepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa. Obraną i pokrojoną cebulę zeszklić, dodać kurkumę, paprykę, chwilę podsmażyć. Wrzucić cieciorkę i lubczyk, smażyć jeszcze chwilę. Wymieszać z resztą składników. Jeśli chcemy idealnie gładkiej konsystencji, możemy całość zmiksować "żyrafą". Gotowe ciasto wystarczy wyłożyć do formy keksowej, wysmarowanej wcześniej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 40 minut w 180 stopniach.









      ***


Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz