czwartek, 10 stycznia 2019

Baton milionera w wersji wegańskiej i gluten free. Mega!

Wiem, wiem, miało być bez słodyczy. To jedno z moich postanowień noworocznych, o którym musiałam zapomnieć już 2 lutego, bo bardzo chciałam zaskoczyć czymś moich przyjaciół, odwiedzających nas właśnie tego dnia.  Plan się udał, tylko postanowienie wzięło w łeb.  Zrobiłam batony, które rozeszły się w mig, i problem jest taki, że bardzo walczę z pokusą zrobienia kolejnej partii. Wyszło naprawdę pysznie. Te batony zachwycą szczególnie fanów masła orzechowego, jeśli jednak do nich nie należycie, zamieńcie klasyczne masło na migdałowe lub z nerkowców, a zrozumiecie o czym mówię :)
Po orzechy, masło orzechowe, olej kokosowy i wiele zdrowych produktów w świetnej cenie biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na  https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !

Składniki na spód:
  • 200 g orzechów (u mnie migdały i orzechy włoskie)
  • 70 g masła orzechowego 
  • 1  łyżeczki soli
  • 1 łyżka mleczka kokosowego
Składniki na masę toffi:
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
Składniki na polewę czekoladową:
  • 700 g gorzkiej czekolady
  • 1 czubata łyżka oleju kokosowego
Składniki na spód rozdrabniamy w malakserze, ale nie na mąkę, zostawiamy drobne kawałki orzechów.Masą wylepiamy spód niewielkiej formy i wkładamy do lodówki.
Składniki na masę wrzucamy do garnka i podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie w miarę gęsta masa przypominająca toffie. Zostawiamy aż trochę przestygnie i zgęstnieje i wylewamy na spód. Wkładamy do zamrażalnika. Czekoladę wraz z olejem rozpuszczamy w kąpieli wodnej i wylewamy na masę. Schładzamy w lodówce i gdy czekolada zastygnie kroimy na 12 lub 16 kawałków. Trzymamy w lodówce lub w zamrażalniku.


       ***


Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz