poniedziałek, 12 listopada 2018

Dekadencki placek owsiany z jabłkami i kajmakiem. Wegański, bezglutenowy

Inspiracją do powstania tego ciasta był szwedzki placek z jabłkami. Właściwie zainspirował mnie głównie fakt, iż placek był czysto owsiany i wegański, składniki jednak nieco zmodyfikowałam, całkowicie natomiast zmieniając jabłczane wypełnienie. Miałam do wykorzystania trochę mleczka kokosowego, postanowiłam zatem zrobić farsz jabłkowo-karmelowy. Trochę się bałam, bo przez kilkanaście minut w piekarniku ciasto aż bulgotało i wydawało się, że nie zastygnie, wyszło jednak bezbłędne. Serio, trudno mu się oprzeć. Ale, pomijając cukier kokosowy, jest to ciasto złożone ze zdrowych pełnowartościowych składników, można więc zgrzeszyć z nim bezkarnie, jedząc go np. ...na śniadanie.
Po masło orzechowe, olej kokosowy, bezglutenowe certyfikowane płatki i mąkę owsianą, cukier kokosowy i wiele zdrowych produktów w świetnej cenie biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na  https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !


Składniki na ciasto:

  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych bezglutenowych
  • 3/4 szklanki mąki owsianej bezglutenowej
  • 2 łyżki masła z orzechów laskowych (lub innego, ew. oleju koko)
  • 90 g rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 2-3 łyżki syropu klonowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (kamień winny)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (forma stała) do kruszonki
Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce. Syrop łączymy z rozpuszczonym olejem i dodajemy do sypkich. Formujemy kulę (jeśli nie daje się formować, należy dodać więcej syropu, oleju, względnie mleka czy wody.
2/3 ciasta wykładamy na formę do pieczenia (używam silikonowej 20x20 cm). Do pozostałej dodajemy łyżeczkę oleju i mieszamy palcami, by powstało coś na kształt kruszonki. Wkładamy do lodówki i przygotowujemy masę.

Składniki na masę kajmakowo-jabłczaną:
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyżka oleju kokosowego
Jabłka obieramy, kroimy w krążki. Cukier, olej i mleczko gotujemy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje (nie musi być bardzo gęsta). 
Na spód wykładamy połowę jabłek, tak by nachodziły na siebie i ściśle pokryły cały spód. Posypujemy cynamonem i wylewamy połowę kajmaku. To samo robimy z drugą połową jabłek i masy. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez ok. pół godziny.





                                                                               ***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

2 komentarze :

  1. Z wyglądu przypomina szarlotkę i pewnie podobnie smakuje, choć to dużo zdrowsza wersja tego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się pięknie! A jak smakuje? Tego dowiem się niestety najwcześniej w weekend :(

    OdpowiedzUsuń