niedziela, 8 lipca 2018

Bezglutenowy, wegański i bezcukrowy chlebek bananowy z borówkami

Był taki czas, że non stop piekłam chlebki bananowe (a czasem cukiniowe, dyniowe lub z batatów), dlatego też sporo jest ich na blogu. Zrobić chlebek bananowy ze zwykłej mąki to nie jakaś specjalna filozofia, bez glutenu też się da, zwłaszcza jak napakujemy weń kilka jajek. Ale bez glutenu, bez jajek i innych mlecznych składników, a nawet bez dodatku jakiegokolwiek słodzidła (nie licząc bananów) to już jest pewne wyzwanie. A ja lubię wyzwania, dlatego podjęłam trud, po drodze zaliczając parę porażek. Ale w końcu jest: chlebek idealny jak dla mnie, bo wilgotny, ale nie gliniasty, mocno owocowy, niezbyt słodki, no i nie rozpada się przy krojeniu. Zróbcie i wy!

Po makę migdałową i inne mąki bezglutenowe, erytrol,  olej kokosowy i inne zdrowe produkty w świetnej cenie biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na  https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !


Składniki:
  • 3 średnie banany
  • 1/4 szklanki oleju (kokosowy rozpuszczony lub ryżowy)
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego
  • 50-70 ml mleka roślinnego
  • 150 g mąki migdałowej (zmielone migdały)
  • 50 g mąki z tapioki lub innej skrobi
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 120 g borówek
Banany miksujemy z mlekiem, octem i olejem. Mąki mieszamy z proszkiem, cynamonem. Dodajemy sodę i wlewamy mokre składniki. Szybko mieszamy, dodajemy borówki i całość wylewamy do keksówki. Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach. Studzimy kompletnie przed krojeniem.










***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga



4 komentarze :

  1. No no no, wygląda nietypowo, to pewnie zasługa bananka, mąki ryżowej - w zasadzie składniki dobrane tak, aby uzyskać taki efekt - takie mam wrażenie.

    OdpowiedzUsuń
  2. a czy można użyć mąki kokosowej zamiast migdałowej? czy też ciasto zachowa się inaczej niż z migdałową: absorbcja cieczy przez kokosową może być inna niż w przypadku migdałowej...

    OdpowiedzUsuń
  3. Czym zastąpić mąkę migdałową i ryżową? Aż tylu różnych nie mam aktualnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zamiast ryżowej możesz dać dowolną, migdałowej bym nie zamieniała, chyba że na jakąś inną orzechową [można dać zmielone na mąkę orzechy], bo chlebek może wyjść za suchy

    OdpowiedzUsuń