Skoro sezon na owoce, to grzech nie skorzystać. Nie wiem czy też tak macie, ale ja, jak idę na bazarek, nie mam opamiętania - kupuję tyle, ile jestem w stanie unieść, a czasem nawet i więcej :) Kompletnie bez sensu, bo mimo wielkiej miłości do owoców, nie jestem w stanie tego przerobić. Na przetwory w tym roku nie mam czasu, więc zwykle jakieś koktajle czy lądy kręcę, albo piekę ciacho. Tylko komu się chce grzać piekarnik latem? No właśnie, w takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się ciasta bez pieczenia. I dziś takie ciacho mam dla Was - a ściślej tartę z kremem budyniowym i mnóstwem owoców. Całość wegańska, bezglutenowa i, gdyby ktoś miał wątpliwości, zdrowa :)
Po bakalie, erytrol, mleczko kokosowe i bydynie bio biegnijcie do sklepu radomskiego lub róbcie zakupy na https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !
Składniki na spód:- 1 szklanka migdałów
- 1/2 wiórków kokosowych
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 3 łyżki masła orzechowego
- pół łyżeczki soli
- 2 łyżki wody lub mleka roślinnego
- 2 szklanki mleczka kokosowego (im tłustsze tym lepsze)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 1 budyń waniliowy bio
- 2/3 szklanki erytrolu
- 1 łyżeczka skrobi konjak (opcjonalnie, ale krem będzie bardziej zbity) - można też spróbować z agarem
Składniki na spód miksujemy w malakserze aż powstanie zbita, klejąca się masa. Wykładamy ją na spód tarty i dekorujemy plastrami truskawek.
Pół szklanki mleka mieszamy z budyniem i konjakiem, resztę zagotowujemy z olejem i erytrolem. Gdy zacznie bulgotać, dodajemy nasz miks budyniowy i intensywnie mieszamy przez około pół minuty.. Gotowy budyń wylewamy na truskawki i dekorujemy połówkami pozostałych owoców. Schładzamy w lodówce, najlepiej przez kilkanaście godzin Można też wrzucić na 2-3 godziny do zamrażarki - taka lekko zmrożona mi smakuje najbardziej.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
Wyglada smakowicie, gdzie mozna kupic mąkę Konjak ?
OdpowiedzUsuńBardzo chętnie w wolnym czasie takie coś bym schrupał.Tylko wiem dobrze ile trzeba przygotowywania do tego.
OdpowiedzUsuń