niedziela, 17 czerwca 2018

Gulasz wegański z "mięsem", kaszą gryczaną i warzywami


Dziś propozycja na obiad, która przekona każdego mięsożercę: pyszny wegański gulasz z kostkami sojowymi w roli mięsa i dodatkową porcją białka w postaci strączków. Do tego warzywa i kasza gryczana. Efekt - nieziemski, przekonajcie się sami! Jeśli nie znajdziecie kostki sojowej można użyć granulatu, ewentualnie kotletów, po namoczeniu pokrojonych w kostkę. Moczenie to zresztą w przygotowaniu tej potrawy element kluczowy i niezastąpiony - to dzięki temu "mięso" wychodzi tak pyszne, miękkie i aromatyczne. Możecie użyć dowolnych przypraw, ale polecam mieszanki do gulaszu i in. potraw mięsnych -oczywiście tylko takie z dobrym składem.


Po czarną soję, olej kokosowy, kasze niepaloną i przyprawy oraz inne zdrowe produkty w świetnej cenie zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !


Składniki:

  • 1 puszka pomidorów pelati
  • 1 paczka (150 g) kostki sojowej: ugotowanej zgodnie z opisem na opakowaniu, a następnie moczonej przez noc w maceracie z 1 łyżki przyprawy do gulaszu, 1 łyżki oliwy z oliwek i 2 łyżkami sosu sojowego;całość doprawiona dodatkowo pieprzem i odrobiną soli  
  • 1 szklanka suche kaszy gryczanej białej (niepalonej)
  • 1 szklanka moczonej przez noc czarnej fasoli/czarnej soi lub cieciorki
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 małej dyni piżmowej
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • sól, pieprz
Dynię obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pomidory i dusimy aż dynia zmięknie. Kaszę i fasolę gotujemy w osobnych naczyniach (kasze w osolonej wodzie). Jak dynia będzie już miękka, dodajemy pokrojonego w kostkę brokuła, po ok. 2 minutach wrzucamy pozostałe składniki. Doprawiamy do smaku. 
I to wszystko. 



***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz