niedziela, 3 czerwca 2018

Bezglutenowe ciasto ucierane z truskawkami i karmelową nutą

Dziś nic wymyślnego, ot pospolite ciasto na niedzielę. W dodatku wariacja przepisu, który już od dawna gości na tym blogu. Kiedy jednak przychodzi ochota na coś słodkiego, mamy w zanadrzu trochę nadprogramowych owoców, warto takie ciasto ukręcić, zwłąszcza że jest prościutkie, zawsze wychdzi i przygotowuje się je błyskawicznie. Moja propozycja jak zawsze nie zawiera glutenu, poza tym dodałam cukier kokosowy zamiast tradycyjnego już u mnie erytrolu, dzięki czemu ciasto nabrało fajnego karmelowego posmaku. Zastanawiam się jeszcze, czy wyszłoby bez jajek. A Wy jak myślicie?

Po cukier kokosowy i wszelakie mąki bezglutenowe oraz inne zdrowe produkty zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !


Składniki (na klasyczną tortownicę):
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mąki ryżowej lub owsianej
  • 1/2 szklanki tapioki lub skrobi ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki oleju (użyłam ryżowego)
  • 3/4 szklanki cukru kokosowego
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  •  500-700 g tuskawek (im więcej dacie, tym ciasto będzie bardziej mokre)
Mąki przesiewamy wraz  z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy, dodając stopniowo cukier. Wlewamy olej i po chwili stopniowo wsypujemy miks mączny. Na koniec wrzucamy pokrojone w drobną kostkę truskawki.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez pół godziny.



***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

5 komentarzy :

  1. Uwielbiam truskawki. Ciasto z tego przepisu wyszło mi przepyszne. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności! Zrobiłam z agrestem zamiast truskawek i dodałam kruszonkę :D
    Pychota, dzięki!

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy z mrożonymi też wyjdzie? Lepiej przed wrzuceniem do ciasta rozmrozić?

    OdpowiedzUsuń
  4. Powinno. Choć zalecałabym nieco dłużej piec

    OdpowiedzUsuń