niedziela, 27 maja 2018

Kruchy placek z truskawkami. Wegański, bezglutenowy


Po sukcesie ciasta z rabarbarem postanowiłam iść za ciosem i - wykorzystując opracowany przeze mnie przepis na kruche ciasto bezglutenowe - zrobić dla odmiany użytek z królujących na targowiskach truskawkach. I tak powstało proste, niewyszukane, ale też nie banalne ciasto "codzienne" - placek z kruszonką i musem owocowym. Czy muszę dodawać, że jest zdrowe, niezbyt słodkie, ale naprawdę smaczne? Zróbcie i przekonajcie się sami. To ciasto zadowoli i miłośników tradycyjnych wypieków, i tych bardziej otartych na kulinarne eksperymenty.

Zatem do dzieła!

Po erytrol, chia, kamień winny, olej kokosowy i wszelkie mąki bezglutenowe biegnijcie do sklepu radomskiego lub zajrzyjcie na stronę https://www.e-superfood.pl/ - Dodatkowo, dla czytelników bloga, z kuponem o treści "zdrowo" rabat w wysokości 5% !



Zaczynamy od zrobienia masy, bo musi trochę stężeć.

Składniki na masę truskawkową:

  • pół kilograma truskawek
  • 1/4 szklanki erytrolu zmielonego na puder
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki chia
Truskawki, erytrol i syrop wrzucamy do kielichowego blendera lub malaksera i miksujemy aż powstanie jednolity mus. Dodajemy chia i mieszamy. Odstawiamy na pół godziny (ma powstać masa bardziej przypominająca dżem niż mus).


Składniki na ciasto:

  • 100 g. mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 100 g. mąki ziemniaczanej lub tapioki
  • 3 łyżki jogurtu roślinnego (w wersji niewegańskiej może być krowi, najlepiej grecki)
  • 1/2 szklanki zmielonego na puder (używam w tym celu młynka do kawy) erytrolu (erytrol ma 0 kcal, ale jest mniej słodki od innych słodzideł - jeśli użyjecie ksylitolu lub cukru, zalecam zmniejszyć ilość)
  • 150 g schłodzonego oleju kokosowego (lub masła)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( u mnie kamień winny)
  • szczypta soli.
Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, erytrolem i solą. Mocno schłodzony tłuszcz ścieramy na tarce. Dużym nożem szatkujemy ciasto aż powstanie "kruszonka", tj. grudki tłuszczu będą naprawdę małe. Dodajemy 2 łyżki jogurtu i szybo zagniatamy. Odkładamy 1/3 ciasta do zamrażarki, a do pozostałej dodajemy kolejną łyżkę jogurtu i znów szybko zagniatamy. Ciasto wykładamy na formę, wylepiając też boki. 
Zgęstniałą masę truskawkową wylewamy na ciasto i posypujemy całość startym na grubych oczkach ciastem z zamrażarki.
Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. pół godziny.
Po ostygnięciu posypujemy startym na puder erytrolem.
Trzymamy w lodówce.






***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz