niedziela, 18 lutego 2018

Bezzbożowa tarta z pieczarkami, fetą i szpinakiem

Dziś kolejny pomysł na wykorzystanie mąki z łubinu - będzie to pyszna tarta na kruchym spodzie. W farszu pierwsze skrzypce grają pieczarki, choć nie mniej ważną rolę w tej orkiestrze odgrywa również szpinak. W chórkach "produkują" się rozmaite sery, a całość spajają niezbędne w tej komitywie jajka. Naturalnie możecie zamiast pieczarek dać inne warzywa, niemniej polecam wykorzystanie mąki z łubinu w roli podstawowego składnika na spód. Łubin to roślina z rodziny bobowatych, charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów i sporą ilością białka - jeśli więc z jakichkolwiek powodów unikacie zbóż, polecam Wam serdecznie tę mąkę.


Składniki na 6 porcji tarty:
Spód:
  • 2 szklanki mąki z łubinu 
  • 100 g masła 
  • 45 g (3 łyżki) śmietany
  • 1 jajko (jeśli omijamy jajko, dajemy ciut więcej śmietany lub masła)
  • sól
Do miski z mąką ścieramy na tarce zimne masło. Dodajemy śmietanę i roztrzepane jajko. Krótko zagniatamy. Formujemy kulę. Schładzamy pół godziny w lodówce, po czym wykładamy na formę do tarty. Pieczmy w 180 stopniach ok. 15 minut.

Farsz:
  • 500 g pieczarek
  • 120 g szpinaku baby
  • 100 g ricotty
  • 100 g fety
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, papryka mielona, zioła włoskie
  • do 100 g mozzarelli do posypania na wierzch
  • 1 łyżka masła
Pieczarki pokrojone w małą kostkę podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak, a gdy się zetnie, zestawiamy z ognia. Jajka miksujemy z ricottą, dodajemy pokruszona fetę, doprawiamy. Masę łączymy z pieczarkami i szpinakiem i całość wylewamy na upieczony spód. Posypujemy tartą mozzarellą i zapiekamy, aż jajka stężeją, a ser się rozpuści (ok. 20 minut). Gdyby ser spiekał się za bardzo, możemy przykryć tartę folią aluminiową lub posypać serem na ostatnie 5 minut pieczenia.

Makro 1 porcji (całość ma 6 porcji):
468 kcal
BTW: 31/35/5.8





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz