poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Wielkanocny pasztet jajeczny z pieczarkami i jaglanką

Zbliża się Wielkanoc, którą ja, jak co roku, spędzę daleko od domu. Ale wielkanocne zdrowe potrawy już od jakiegoś czasu regularnie goszczą w moim domu, będę Wam więc podsyłać przepisy na zdrowe smakołyki do wykorzystania podczas najbliższych świąt.
Skoro symbolem wielkanocnym jest jajko, zacznę  od jajecznego pasztetu w dwóch wersjach: z twardym serem lub z pieczarkami. 

Po bezglutenowy kuskus lub ekologiczną kasze jaglaną, a także wiele cennych zdrowych produktów zapraszam zapraszam do nieocenionych sklepów Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronę EKOGRAM.PL  
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona

Składniki:
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 3 łyżki ricotty lub serka kremowego
  • 3 łyżki oleju ryżowego lub innego o łagodnym smaku
  • 250 g pieczarek pokrojonych w kostkę i uduszonych na 1 łyżce oleju 
  • 1/2 szklanki startego twardego sera (typu cheddar np.) - opcja
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub bezglutenowego kuskusu
  • sól, pieprz do smaku
  • garść naci pietruszki lub szczypiorku

Wszystkie składniki poza serem/pieczarkami miksujemy. Dodajemy  grzyby lub ser, mieszamy. Masę wykładamy do wyłożonej papierem foremki-keksówki (chyba że używacie silikonowej, to nie trzeba jej niczym wykładać ani smarować i pieczemy w 180 stopniach ok. 40 minut.








***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz