środa, 5 kwietnia 2017

Lekki i puszysty sernik bez spodu z kokosową polewą toffie. Pyszny!

Szukacie pomysłu na świąteczne ciasto, a jednocześnie nie chcecie opychać się ciężki, tuczącymi ciastami pełnymi zbóż, masła, kremów i cukru? Jeśli tak, mam dla Was rozwiązanie idealne: lekki jak puch sernik na bazie twarogu oraz mascarpone i ricotty, słodzony erytrolem - bez spodu, a za to z obłędną polewą kajmakową z mleka kokosowego i kokosowego cukru. No obłęd po prostu! Przekonajcie się sami :)
Po składniki  zapraszam do sklepu https://www.e-superfood.pl/ - z bardzo bogatą i atrakcyjną cenowo ofertą. Dodatkowo, dla czytelników bloga, na hasło "zdrowo" rabat w wysokości 5% !

Składniki:

  • 500 g sera twarogowego (zmielonego 3-krotnie lub kupionego w postaci zmielonej - ale nie w wiaderku)
  • 250 ricotty
  • 250 mascarpone
  • 3 łyżki budyniu waniliowego bio [lub3 łyżki skrobi np. kukurydzianej z łyżeczką zmielonej wanilii]
  • 1 puszka mleka kokosowego (gęsta część)
  • 2/3 szklanki erytrolu 
  • 5 jajek

Miksujemy sery, dodając budyń i stopniowo erytrol (cukier), następnie wrzucamy po 1 jajku, cały czas miksując. Na koniec wlewamy mleczko i mieszamy (lub delikatnie miksujemy). Masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach, następnie 1 godzinę w 120 stopniach C. Studzimy najpierw chwilę w zamkniętym piekarniku, potem lekko uchylamy drzwiczki i dopiero jak piekarnik jest zimny, wyjmujemy ciasto.

Przygotowujemy polewę:
Składniki:
  • 200 ml mleczka kokosowego
  •  3-4 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżka masła 
Wrzucamy do garnka wszystkie składniki i podgrzewamy na średnim ogniu, ok. 15 minut - co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, wylewamy ją na sernik. Schładzamy i przechowujemy ciasto w lodówce (podawać po schłodzeniu - najlepiej smakuje na drugi dzień).





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

4 komentarze :

  1. Diana, sernik wygląda smakowicie. Zrobię go na święta.
    Myślisz ze można go też zrobić na migdałowym lub orzechowym spodzie i polać czekoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polać czekolada na pewno. Co do spodu - sądzę że też, tylko go wcześniej nie zapiekaj, a jedynie schłodź w lodówce.

      Usuń
  2. Sernik chłodzi się w lodówce- zrobiony wg twojego przepisu.
    Polewa była za rzadka, powinnam poczekać dłużej az zgęstnieje.
    Ale tak to jest za pierwszym razem;-)
    Zobaczymy jutro jak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile ml mleka kokosowego trzeba dodac? Bo puszka to troszke niekonkretnie ;)

    OdpowiedzUsuń