Przyszła wiosna, czas rozpocząć wreszcie (kto tego jeszcze nie zrobił) sezon biegowo-rowerowy. Z tej okazji proponuję Wam przepis na świetne proteinowe batony - wprost idealne po wysiłku. W góry je raczej nie weźmiecie, bo nie nadają się do przechowywania w temperaturze pokojowej, ale polecam wciągnąć takiego batonika po powrocie do domu z jakiegokolwiek treningu. Tym, którzy sportami gardzą także nie radzę gardzić tymi przysmakami - doskonale się sprawdzą jako przekąska, drugie śniadanie czy dodatek do kawy. Dla mnie bomba.
Po ekologiczne wiórki,orzechy, olej kokosowy, chia, syropy, kakao i białko ryżowe - a więc właściwie wszystkie składniki - zapraszam zapraszam do nieocenionych sklepów Ekogram Zielonki w Krakowie lub na stronę EKOGRAM.PL
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona
Składniki:
- 2 szklanki dowolnych orzechów (u mnie nerkowce, włoskie i brazylijskie)
- 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki chia
- 1/3 szklanki kakao
- 2 łyżki białka ryżowego (opcja)
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/2 szklanki syropu z daktyli/klonowego lub melasy, np. z karobu
Orzechy rozdrabniamy (można np. wrzucić na kilka sekund do malaksera - ale nie miksujemy na mąkę!). Wszystkie suche składniki mieszamy. Olej rozpuszczamy wraz z syropem na bardzo małym ogniu lub w kąpieli wodnej. Łączymy z suchymi. Powstałą masę wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem [lub foremkę silikonową - bez papieru), dociskamy, delikatnie nacinamy prostokątne kształty batonów, przykrywamy drugim papierem i obciążamy czymś twardym i ciężkim. Przechowujemy w lodówce.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
Orzechy pokroic ?
OdpowiedzUsuńA tak, już dopisuję. Ja wrzuciłam do malaksera, można pokroić lub ubić tłuczkiem (wrzucając uprzednio do mocnego woreczka). im mniejsze kawałki, tym batony bardziej zwarte, z dużymi kawałkami mogą się rozwalać
UsuńA co to jest bialko ryzowe?czy bez tego mozna sie obejsc?
OdpowiedzUsuńTak, jest napisane że to składnik opcjonalny. Białko ryżowe to wyekstrahowane białko z ryżu, nie wiem za bardzo, co tu wyjaśniać. Pozdrawiam
Usuń