niedziela, 8 stycznia 2017

Tęczowa zapiekanka jaglano-warzywna. Obłędna!



Kasza jaglana, nie bez powodunazwana królową kasz, robi już od jakiegoś czasu furorę w blogosferze. Nic dziwnego, bo jest dobra właściwie do każdej potrawy - jako składnik podstawowy czy  doskonały zlepiacz. Nikogo już nie dziwią jaglane ciasta (serniki, brownie i inne), trufle czy batony, ale też pasztety, kotlety, zapiekanki czy pizze. Z kaszy tej robi się nawet majonez i budyń! A to wszystko ze względu na jej neutralny smak, łatwy do zdominowania. Należy jednak pamiętać, przygotowując jaglankę, o jej dokładnym opłukaniu pod bieżącą wodą, a następnie gotowaniu bez dodatku soli (unikniemy wtedy tej charakterystycznej delikatnej goryczki). Jest więc jaglanka niezaprzeczalnie królową, nie tylko kasz, ale stołów w wielu domach i niech nam miłościwie i zdrowo panuje jak najdłużej. 
A tymczasem przedstawiam Wam przepis na doskonały torcik-zapiekankę na bazie kaszy jaglanej i innych cudownych składników, takich jak szpinak, dynia burak czy pasta sezamowa. Czyż nie wygląda bosko? Nie jest to mój wynalazek, zobaczyłam coś takiego w sieci, ale potem przygotowałam z pamięci, nieco zmieniając składniki. Ręczę, że smakuje wybornie i jest megazdrowa! Spróbujcie koniecznie i podzielcie się wrażeniami! To też dobry sposób na przemycenie nielubianych warzyw niejadkom :)
A po ekologiczną kaszę, siemię lniane, tahini, przyprawy i wiele innych fantastycznych produktów niezbędnych w zdrowej kuchni zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.


Składniki na warstwę dyniową:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 szklanki musu z upieczonej dyni (ewentualnie upieczonych batatów)
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżeczki siemienia zalanego 1/8 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • przyprawy: po  1/2 łyżeczki: ostrej papryki, kurkumy, kolendry, kuminu, szczypta imbiru mielonego oraz sól i pieprz do smaku
Składniki na warstwę buraczaną:

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duży, upieczony lub ugotowany do miękkości burak
  • 2 łyżki tahini
  • 2 łyżeczki mielonego siemienia zalanego 1/8 szklanki ciepłej wody
  • przyprawy (orientacyjnie, można doprawić po swojemu): 1 łyżeczka tymianku, po 1/2 łyżeczki: kurkumy, kolendry mielonej, szczypta imbiru mielonego oraz sól i pieprz do smaku
Składniki na warstwę szpinakową:
  • 2 szklanki rozmrożonego i odciśniętego szpinaku
  • 1 kostka tofu
  • 1/4 szklaki tahini
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcja)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego czosnku; 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, sól, pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki mleka roślinnego, niesłodzonego (tylko jeśli użyjecie świeżego szpinaku)
+ 1 cebula  do dekoracji 

Przygotowanie każdej części jest takie same: wszystkie składniki dokładnie miksujemy (jedynie szpinak należy najpierw rozmrozić na delikatnie natłuszczonej patelni z odrobiną czosnku i soli). Do formy (u mnie ok 20 cm. tortownica) układamy najpierw warstwę dyniową, następnie buraczaną, na wierzchu szpinakową. Dekorujemy "księżycami" z cebuli. Pieczmy w 180 stopniach ok. 40 minut.



***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com





8 komentarzy :

  1. Witam :-) na stronie DrPelc-a po wpisaniu kodu rabatowego: zdrowozakrecona pojawia sie taki komunikat:

    Jest 1 błąd

    Ten kupon rabatowy stracił swoją ważność

    Pozdrawiam
    Monika Kulka

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzieki ! Monika Kulka :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. OBŁĘD <3 wszystko, co kocham w jednym daniu!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudna! Robię w niedzielę! Dziękuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie trafiła do piekarnika. Dam znać :)

    OdpowiedzUsuń