czwartek, 29 grudnia 2016

Najprostsze muffinki migdałowe z truskawkami. Bez mąki i cukru. Wegańskie i paleo


Staram się na ogół nie przesadzać z jedzeniem zbóż (poza prosem, ale to w sumie ziarno), bo mi nie służą. Strączki także ograniczam. Lekko nie jest, ale przynajmniej moje jelita są mi bardzo wdzięczne:)
Jaka by dieta jednak nie była, nie da się żyć bez słodkości, prawda? W moim przypadku pozostają to głównie przysmaki z bananami i niewielką ilością daktyli dla osłody oraz z mąką kokosową (ta jednak wymaga bezwzględnie jajek) i migdałową zamiast tradycyjnych mąk. I dziś taki przepis Wam prezentuję - babeczki (muffinki) na bazie mąki z migdałów i owoców. I to tyle. Bez sody, proszku, jajek, nawet siemienia. Jak się okazuje, też się da :) Spróbujcie! Świetnie się sprawdzą także na imprezie sylwestrowej.
Mąkę możecie zrobić sami, po prostu mieląc migdały (najlepiej użyć migdałów bez skórki lub płatków) lub też kupić gotową mąkę - najlepiej ekologiczną

http://drpelc.pl/maka-ekologiczna/233-bio-maka-migdalowa-ekologiczna-500g-ekogram-zielonki.html
Składniki na 6 średnich sztuk:
  •  2 szklanki mąki migdałowej
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 8 daktyli
  • 50 ml wody
  • szklanka truskawek, mogą być mrożone (mierzonych po pokrojeniu na drobne kawałki) - inne owoce naturalnie też się sprawdzą
  • pół łyżeczki wanilii 
Daktyle moczymy w gorącej wodzie ok. pół godziny (jeśli używamy świeżych miękkich, np. irańskich, nie trzeba moczyć). Odcedzamy i miksujemy z dodatkiem 50 ml wody. Dodajemy banany, miksujemy. Mieszamy z mąką i wanilią (cynamonem). Truskawki kroimy na małe kawałki i łączymy z masą, którą wykładamy do foremek silikonowych na babeczki. Pieczemy ok. 20-25 minut w 160 stopniach (to najwyższa bezpieczna temperatura dla migdałów).







 ***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:

12 komentarzy :

  1. Czy mozna je upiec na mące ryżowej bądź gryczanej? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety nie - nie wyjdą. Tj wyjdą, ale trzeba by dać tłuszcz i mleko. Czyli byłby to całkiem inny przepis

      Usuń
  2. Wyglądają pysznie! :)
    Aż ma się ochotę na jedną babeczkę! *.*

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrożone truskawki, nie beda zbyt rozlazłe (mokre)??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie sądzę. Żeby jednak nie wypłynęły z babeczek, należy je częściowo choć rozmrozić i pokroić na drobne kawałki [możesz odcisnąć nadmiar wody]

      Usuń
  4. Jestem po pierwszej próbie pieczenia tych pyszności. Coś mi nie wyszło, bo się tak pięknie nie upiekły, tylko zostały takie surowe i nie wiem co może być przyczyną...? Daktyli nie moczyłam, bo mam świeże, zblendowałam je z bananami... Może nie powinnam blendować tylko potraktować je mikserem? Albo mąka niedobra..?
    Pomocy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jaką dałaś mąkę?daktyle chyba nie maja znaczenia. Ale moze dałas mrożone owoce? W takiej sytuacji należałoby piec nieco dłużej. Moze też twój piekarnik wymaga wyższej temperatury?

      Usuń
    2. A jaką dałaś mąkę?daktyle chyba nie maja znaczenia. Ale moze dałas mrożone owoce? W takiej sytuacji należałoby piec nieco dłużej. Moze też twój piekarnik wymaga wyższej temperatury?

      Usuń
  5. No właśnie, wszystko robiłam zgodnie z przepisem. Mąka była migdałowa Bio. Owoce rzeczywiście były mrożone, ale wydaje mi się, że były w miarę odsączone z nadmiaru wody. Niebawem spróbuje jeszcze raz. Moze sama zrobię mąkę z migdałów... i dam świeże owoce. Te mufinki i tak zniknęły szybko, bo smakowały wszystkim :-)
    Dałabym też wyższą temperaturę, tylko żeby ich nie spalić to ile najlepiej ustawić?

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbuh w 170 stopniach i wydłuż czas pieczenia do 30 minut. Ostatnio robiłam ciasti z mrożonymi owocami i też wyszło zakalcowe. Zdecydowanie leiej dawać świeże, choć mufiny sa mniej wrażliwe i tu wydlużenie czasu i temp.pieczenia powinno wystarczyć

    OdpowiedzUsuń
  7. Spróbuh w 170 stopniach i wydłuż czas pieczenia do 30 minut. Ostatnio robiłam ciasti z mrożonymi owocami i też wyszło zakalcowe. Zdecydowanie leiej dawać świeże, choć mufiny sa mniej wrażliwe i tu wydlużenie czasu i temp.pieczenia powinno wystarczyć

    OdpowiedzUsuń
  8. Dzięki. Tak zrobię ;) I użyję świeżych owoców dla pewności.

    OdpowiedzUsuń