niedziela, 4 grudnia 2016

5 najlepszych soków oczyszczających!

O tym, że warto jeść owoce i warzywa, wie chyba każdy. I każdy przyzna, że to niezwykła bomba witaminowa i gwarant zdrowia, odporności, pięknej cery itp. Być może jednak nie każdy już wie, ż
e składniki odżywcze zawarte w owocach i warzywach wchłaniają się dużo szybciej, jeśli spożywamy je w postaci płynnej. Wypicie soku oznacza natychmiastową dostawę cennych witamin, enzymów i mikroelementów do naszego krwiobiegu. Soki, zwłaszcza te klarowne, pozbawione są nierozpuszczalnego błonnika - który, choć cenny, jest też sporym obciążeniem dla systemu trawiennego. Zapewne warto pić i koktajle, i soki - te drugie polecane są jednak szczególnie tym, których jelita nie pracują wzorowo. Lekarze zalecają przy tym łączenie owoców i warzyw - picie soków czysto owocowych, zwłaszcza o wysokim IG, to już zbyt duża jednorazowa dawka fruktozy.
Odkąd mam w domu wyciskarkę VORTEX, staram się pić soki codziennie - robię zarówno przecierowe, które czasem łączę z mlekiem roślinnym, jak i klasyczne, pozbawione błonnika. Zrobiłam przez ostatnie dwa miesiące kilkadziesiąt różnych wariacji - przedstawiam dziś 5 przepisów na najsmaczniejsze i najskuteczniejsze soki oczyszczające - pomagające w spaleniu kalorii, w usuwaniu złogów.
A jeśli rozważanie zakup wyciskarki, na przykład w prezencie świątecznym, z pełnym przekonaniem polecić mogę wyciskarkę VORTEX. Kupicie ją tutaj:
http://vortexpoland.com/index.php/pl/

A oto przepisy (z podanych proporcji powstaną ok. 2 szklanki soku - w wyciskarce VORTEX, bo za inne nie ręczę; na ilość soku może też wpłynąć świeżość warzyw i owoców)

1. SOK JABŁKOWO-CYTRYNOWY

Ten sok to idealny zastrzyk energii na rozpoczęcie dnia. Polecany szczególnie do picia na czczo. Cytryna działa przeczyszczająco, stymuluje soki trawienne, usuwa złogi i bakterie. A dodatkowo doskonale działa na naszą skórę oraz... dobre samopoczucie!
Jabłko również posiada właściwości detoksykacyjne, głównie za sprawą pektyn - błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Dlatego lepiej użyć do tego celu sitka z większymi oczkami, by powstał gęsty, nie klarowny sok.
Taki sok jabłkowo-cytrynowy to spora dawka witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego, kwasu jabłkowego, ale tez wapnia i magnezu.

Składniki:

  • 3 jabłka średniej wielkości
  • 1 cytryna
  • szczypta cynamonu do podania [opcja]
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, cytrynę obieramy z żółtej skórki, kroimy na ćwiartki. Wkładamy na zmianę, na koniec możemy dodać trochę (max pół szklanki) wody - rozrzedzi to odrobinę sok, dzięki czemu nie będzie tak kwaśny, a przy tym zbierze pozostałości jabłka i cytryny z misy i ślimaka.

2. SOK Z BURAKA, JABŁKA I GREJPFRUTA

Burak to warzywo doskonałe, jeśli chodzi o oczyszczanie układu krwionośnego, wątroby oraz jelit. Limonoidy zawarte w grejpfrucie pomagają walczyć z toksynami. Dodatek jabłka niweluje gorzki smak grejpfruta, a dzięki pektynom zwiększa właściwości detoksykacyjne soku.
Ten sok to też mega dawka witaminy C oraz żelaza - polecam nie tylko przy oczyszczaniu, ale też wspomagająco, dla organizmu osłabionego, anemicznego, wyniszczonego chorobą. Jego regularne picie wzmocni też układ immunologiczny organizmu oraz wspomoże pracę mózgu.

Składniki:
  • 2 nieduże buraki (lepiej używać tych mniejszych, są słodsze)
  • 1 grejpfrut
  • 2 jabłka
Buraki i jabłka kroimy na kawałki, grejpfruta obieramy i kroimy. Wrzucamy do wyciskarki naprzemiennie. 

3. SOK Z BURAKA, MARCHEWKI I JABŁKA

Klasyka tematu - najbardziej popularny, ale tez najsmaczniejszy sok z dodatkiem buraka. Warto jednak pamiętać, że to prawdziwy czyściciel - wypłukiwacz toksyn. Burak opróżnia jelita, wątrobę i układ krwionośny. Marchew to doskonały oczyszczacz nerek i wątroby, wspomagający naturalne funkcje układu trawiennego. Jabłko - działa niczym miotełka, wypłukując z jelit wszelkie pozostałości i niestrawione resztki jedzenia. Taki sok poradzi sobie ze wzdęciami i osłabionym trawieniem, a pity na czczo rano wspomoże pracę wątroby i jelit po obżarstwie czy spożyciu alkoholu poprzedniego dnia. 

Składniki:
  • 2 małe buraki
  • 2 duże marchewki
  • 2 średnie jabłka
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, buraka podobnie, natomiast z marchewki odcinamy obydwie końcówki [wyrzucamy]. Marchew, jeśli nie pochodzi z upraw ekologicznych, dobrze jest obrać - w jej skórka silnie wchłania pestycydy.
Wrzucamy naprzemiennie, na końcu dając kawałki marchewki, która zbierze gromadzący się w ślimaku mus jabłkowy.

4. SOK Z OGÓRKA, SELERA, NACI PIETRUSZKI I JABŁKA

To prawdziwy supersok - nie jest może tak słodki i pyszny jak pozostałe, ale mi osobiście bardzo smakuje. I działa orzeźwiająco. Ale przede wszystkim mieszanka tych warzyw i owoców to naprawdę porządny detoks: kwasy askorbinowy i kofeinowy zawarte w ogórku zapobiegają zatrzymywaniu się wody w organizmie; seler tak jak jabłko, pobudza trawienie i likwiduje zaparcia, a dodatkowo redukuje obrzęki, doskonale działa na nawilżenie skóry i zapobiega jej starzeniu. Nać pietruszki z kolei to prawdziwa torpeda w walce z toksynami i obciążona wątrobą; ma nadto działanie przeciwzapalne i przeciwtrądzikowe.
Ten sok to też bogactwo składników odżywczych, zwłaszcza witamin z grupy B i C, ale też żelaza, magnezu, cynku.

Składniki:
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie jabłka (lub gruszki, jeśli chcecie słodszy sok)
  • 2 małe ogórki gruntowe
  • garść naci pietruszki
Wszystkie składniki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy naprzemiennie (nacią lepiej opleść jabłka)

5. SOK MARCHEWKOWO-JABŁKOWO-MANDARYNKOWY Z MANGO

I na koniec trochę oswojonej egzotyki. Wszyscy znamy sok marchwiowo-jabłkowo-pomarańczowy. Polecam jednak zamienić pomarańczę na mandarynkę i dodać pół mango (choć bez mango sok też smakuje wybornie). Taki zestaw działa oczyszczająco [jabłko i marchewka), a ponadto wzmacniająco na układ immunologiczny (sporo witaminy C, E i beta-karotenu) i antynowotworowo. 

Składniki:
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe jabłka
  • 4-5 mandarynek
  • pół mango (opcja)
Mandarynki i melona obieramy ze skórki, z marchewki odkrawamy końcówki. Wszystkie owoce myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Wrzucamy do wyciskarki na zmianę, na koniec zostawiając kilka kawałków marchewki. 

A jakie są Wasze ulubione soki?


***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 



2 komentarze :

  1. ten z ogórkiem i selerem najbardziej mnie zaciekawił :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To sok hollywoodzkich gwiazd. Ponoć oszalały na jego punkcie:) Ale też polecam, choć smakowo nie bije pozostałych, to jest całkiem spoko. Jeśli lubisz seler naciowy, powinien Ci smakować. Jeśli nie, można wrzucić połówkę cytryny i dać więcej słodkich jabłek lub gruszek

      Usuń