piątek, 11 listopada 2016

Migdałowe sernikobrownie z malinami. Zdrowe i bez glutenu, naturalnie

Skoro dziś święto, trzeba świętować. I n żebym śmiałą porównywać, ale 300 postów na blogu, to też jakieś święto, więc i kolejna okazja do zaprezentowania czegoś specjalnego. Ale tak naprawdę ciasto to powstało z powodu jeszcze innego święta - 60. urodzin mojej Mamy, które obchodziłyśmy niespełna miesiąc temu tu, w Krakowie. Ciasto wszystkim smakowało, postanowiłam więc podzielić się przepisem. Przepisem, który powstał na bazie różnych sernikobrownie, jakie znalazłam w sieci. Popatrzyłam, pokombinowałam, uszlachetniłam - i oto jest :) Wypasione, a jakże, ale przy tym złożone ze zdrowych składników, dzięki czemu można sobie pozwolić na odrobinę rozpusty.
A po stuprocentowe ekologiczne masło orzechowe (ale też  z nerkowców czy orzechów laskowych), migdały, cukier z kokosa i wiele innych, wykorzystanych w przepisie składników zapraszam do najlepszego sklepu ze zdrową żywnością, czyli http://drpelc.pl/.Wciąż aktywny jest kod rabatowy, dający Wam zniżkę 7% na każde zakupy! Wystarczy wpisać w jego treść zdrowozakrecona :)



Brownie:
  • 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady min. 70%
  • 100 g. masła orzechowego 100%
  • 50 g. masła klarowanego/oleju kokosowego
  • 120 g mąki migdałowej (mogą być też zmielone migdały)
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki cukru kokosowego (lub ew. trzcinowego)
  • 3 małe banany lub 2 duże
Czekoladę i tłuszcze rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub na bardzo małym ogniu. 
Banany miksujemy z cukrem. Dodajemy mąkę migdałową i sól.  Dokładnie mieszamy lub miksujemy. Dodajemy czekoladę. Mieszamy. Wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 15 minut w 160 stopniach.

Masa sernikowa:
  • 500 g zmielonego twarogu (tłusty lub półtłusty)
  • 250 g ricotty
  • 1 jajko
  • 120 g płatków migdałowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1/2 szklanki cukru kokosowego lub ksylitolu
  • 3 łyżki skrobi z tapioki lub innej
  • ok. 200-300 g malin
  • Domowy karmel kokosowy do dekoracji (opcjonalnie, mogą być też zygzaki z rozpuszczonej czekolady, ale bez polewy też będzie OK)
Odsypujemy garść płatków - przydadzą się do posypania. Resztę miksujemy z 1/4 szklanki cukru i olejem kokosowym aż powstanie masa a la marcepan.
Twaróg (nie polecam takiego w wiaderku, zwykle ma mleko w proszku i inne dodatki. Jeśli nie chce Wam się mielić twarogu, można w marketach kupić taki w formie "kiełbasy" - czysty zmielony twaróg bez dodatków) i ricottę mieszamy ze sobą, dodajemy 1/2 szklanki cukru, skrobię, jajko i masę marcepanową  i miksujemy do powstanie gładkiej jednolitej masy. Wylewamy ją na upieczony spód, zwiększamy moc piekarnika do 180 stopni, na wierzch układamy maliny i pieczemy ok 20-30 minut- aż masa się zetnie. Zostawiamy jeszcze 10 minut w piekarniku i studzimy. Możemy udekorować ciasto  płatkami migdałowymi (ja posypałam po upieczeniu i zostawiłam ciasto na 10 minut w piekarniku, żeby się płatki lekko zarumieniły). Dodatkowo polałam ciasto karmelem kokosowym, bo został mi z produkcji babeczek (karmel zrobiłam, gotując puszkę mleka kokosowego z 3 łyżkami miodu i 1/3 szklanki cukru kokosowego - ok. pół godziny - można też skorzystać z podlinkowanego przepisu na batony snickers lub snickers jaglany).
Przechowujemy ciasto w lodówce.










***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego drugiego, tym razem podróżniczego bloga 

11 komentarzy :

  1. Boskie ciacho! Wygląda wspaniale, a smakować musiało jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda cudownie. Skuszę się na pewno i w tym tygodniu wypróbuję przepis. Dam znać jak wyszło! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Mam pytanie, dopiero co przechodzę na dietę bez laktozy (między innymi) i zastanawiam się, czy mogę czymś zastąpić ricottę, bo rozumiem, że twaróg mogę zastąpić tym bez laktozy i nic się w przepisie specjalnego nie wydarzy? :) Bedę super wdzięczna za odpowiedź! Pozdrawiam cieplutko! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz dać jakikolwiek serek do smarowania, najlepiej tłusty: mascarpone, typu filadelphia itp.- a jesli nie znajdziesz nic bez laktozy, to daj po prostu więcej pełnotłustego twarogu

      Usuń
  4. Super smaczne ciacho , zrobiłam i proszę o więcej takich zdrowych smakołyków:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super,dzięki. A na blogu juz 300 wyłacznie zdrowych potraw. A będzie naturalnie wiecej. Stay tune :)

      Usuń
  5. Super ciacho ,pyszne , proszę o więcej takich zdrowych smakołyków

    OdpowiedzUsuń
  6. Muszę Ci napisać, że robisz fantastyczne zdjęcia, bardzo mi się podobają ;) A co do przepisu to chętnie przetestuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Staram się, choć do perfekcji jeszcze długa droga.pozdrawiam

      Usuń
    2. Dzięki. Staram się, choć do perfekcji jeszcze długa droga.pozdrawiam

      Usuń