środa, 3 sierpnia 2016

Serowa pizza na mące kokosowej. Bezzbożowa, bez drożdży

Pizza na kokosowym spodzie? wiem, to nie brzmi zachęcająco, w końcu kokos jest słodki. Wierzcie mi jednak lub nie (a najlepiej sami sprawdźcie), w tym cieście delikatna słodycz mąki kokosowej została skutecznie stłumiona przez dodatek soli i przypraw. Ciasto nie smakuje identycznie jak to na pszennej mące i z drożdżami - jest bardziej delikatne, puszyste. Może nawet lepsze? Mój nastoletni i coraz bardziej wybredny syn zjadł ją ze smakiem i nawet nie zapytał z czego. To jest został poinformowany, że na obiad będzie pizza, wybrał sobie dodatki, po czym zjadł wszystko, rzucił tylko: "Bardzo smaczna pizza" i tyle go widziałam. Ale sądzę, że to dobra rekomendacja, tj. że jednak pizza smakowała jak pizza. Bo zwykle w takich wypadkach mówił: "Co prawda pizza to to nie jest, ale smaczne".
Ciasto robiłam na mące kokosowej, dlatego też zawiera tyle jajek. To konieczne, bo mąka ta bardzo silnie absorbuje płyny i dodatek wody niewiele tu zmieni. Uprzedzając pytania, zastąpić jajek się nie da. A w każdym razie nie wyjdzie z tego takie ciasto jak u mnie, ale raczej zbity, twardy placek. Jeśli natomiast jecie jajka, ale unikacie nabiału, można ser w cieście zastąpić płatkami drożdżowymi i dać jogurt sojowy. A na sos ulubione dodatki i wegańską mozzarellę.
Ja jednak podaję przepis na pizzę 4 sery, z opcjonalnym dodatkiem szpinaku i suszonych pomidorów.
A mąkę kokosową, prawdziwy cejloński cynamon, sól himalajską czy mielony imbir dostaniecie jak zawsze w sklepach Ekogram Zielonki w trzech miejscach w Krakowie lub na stronie http://drpelc.pl/ . Znajdziecie tam wszystkie potrzebne składniki (poza jagodami).
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.
Składniki na ciasto:

  • 1/4 szklanka mąki kokosowej
  • 1/3 szklanki gęstego jogurtu
  • 1/3 szklanki startego sera (np. cheddar lub parmezan)
  • 4 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • pieprz 
  • 1 łyżeczka przypraw (użyłam mieszkanki włoskiej)
Mąkę mieszamy z proszkiem, dodajemy sól i przyprawy. Jajka miksujemy z jogurtem, dodajemy ser, łączymy z mąką i wylewamy na formę do tarty lub pizzy. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach.


Sos pomidorowy:

  • 200 ml passaty pomidorowej (ja kupuję zwykle taki przecier w słoiku, ale można zrobić samemu)
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki zmielonego cynamonu (nie używajcie chińskiego)
  • 1 łyżeczka ziół włoskich lub np. prowansalskich czy mieszanki śródziemnomorskiej
  • szczypta mielonego imbiru
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
Przecież podgrzewamy w małym garnku, dodajemy sodę i cynamon i gotujemy na bardzo małym ogniu ok. pół godziny, aż porządnie zgęstnieje. Doprawiamy jakieś 5 minut przed końcem gotowania. Sosem smarujemy upieczony spód pizzy i wykładamy nań dodatki.


Dodatki:

  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 kulka mozzarelli
  • 50 g sera cheddar plus do posypania (można zamienić na parmezan czy grana padano)
  • 3-4 garście świeżego szpinaku baby (opcja)
  • 5 połówek suszonych pomidorów (opcja)
Szpinak myjemy, pomidory kroimy w paski, ser w plastry. Na sos wykładamy szpinak, na to pomidory, na końcu ser. Pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Pod koniec możemy dodatkowo posypać startym parmezanem.





 ***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:


7 komentarzy :

  1. Zapowiada się i wygląda przepysznie! Jako fanka pizzy chętnie wypróbuję jej zdrowszą wersję, super przepis :)

    http://lemoongrasss.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Pizza prezentuje się znakomicie, ciekawa jestem bardzo jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy przepis..W najbliższym czasie skuszę się na taką alternatywę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. co zrobić zeby ciasto nie przywierało do blaszki/papieru do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zmienić papier/formę? Ja robię w silikonowej formie i nie przywiera

      Usuń