niedziela, 22 maja 2016

Wykwintna owsianka z czekoladą i masłem orzechowym

Dzisiaj coś szybkiego i prostego. Ciągle jestem w Paryżu, więc na gotowanie ani nie mam czasu, ani też zbytnich chęci. Czasem coś tam upichcę, ale albo są to potrawy z półproduktów, żeby było szybciej, albo robię coś znanego i sprawdzonego, albo wreszcie eksperymentuję z użyciem warzyw, których u nas w ogóle nie ma lub są drogie i ciężko dostępne. A tu można pojechać do dzielnicy chińskiej, indyjskiej czy afrykańskiej i ...oczy bolą od nadmiaru kolorów i pyszności, które chciałoby się wypróbować. Zrobiłam np. pyszną zapiekankę z pochrzynu [yam] i manioku, sałatkę z kolczocha [chayote] czy frytki z kolokazji [taro]. Ale nie wiem czy jest sens dzielić się takimi przepisami, skoro nie są to produkty w Polsce powszechnie dostępne. Zobaczę, może jakiś zbiorczy wpis kiedyś stworzę. Tymczasem prosta śniadaniowa owsianka, którą jadam tu niemal codziennie.

Po masło z nerkowców i innych orzechów, ekologiczne płatki i wiele innych zdrowych produktów zapraszam, jak zawsze, do krakowskich sklepów Ekogram Zielonki lub na zakupy w sklepie internetowym http://drpelc.pl/ .
Uwaga! Dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.


Składniki na 1 dużą porcję lub 2 mniejsze:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1,5 szklanki mleka roślinnego (kupiłam tu za grosze pyszne mleko ryżowe bio z wanilią), najlepiej waniliowego lub czekoladowego
  • 4 kostki gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki syropu z daktyli (lub innego, najlepiej ciemnego, ale daktylowy jest the best!)
  • 1 banan (opcjonalnie)
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego (użyłam masła z nerkowców 100%)
  • kilka orzechów do dekoracji
Wlewamy  do garnka 1 szklankę mleka i gdy się zagotuje dodajemy pokrojonego w kostkę banana, 2 kostki czekolady i płatki. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dolewamy pozostałe mleko i syrop. W osobnym garnku (lub w mikrofali, lub w kąpieli wodnej) rozpuszczamy pozostałe 2 kostki czekolady. Owsiankę przelewamy do miski, na wierz dajemy masło orzechowe i polewamy rozpuszczoną czekoladą oraz posypujemy orzechami. Voila!



 ***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:


2 komentarze :

  1. Banan i masło orzechowe to zawsze dobre połączenie :)

    OdpowiedzUsuń