piątek, 22 stycznia 2016

Sałatka z cieciorki, awokado, fety i suszonych pomidorów. Pyszna, pożywna i zdrowa

Zauważyłam ostatnio, że na moim blogu zadziwiająco mało sałatek. W przeciwieństwie do wszelkich słodkości, a następnie kotletów, pasztetów i zapiekanek. Nijak się to jednak ma do tego, co na co dzień spożywam. Co prawda zima tych sałatek jest nieco mniej niż latem, ale są. I takie bardziej pożywne, z większą ilością białka. Dziś właśnie taki pomysł Wam sprzedaję: sałatka z ciecierzycy, fety i awokado. naprawdę zaskakująco dobre połączenie! Jeśli użyjecie gotowej cieciorki (ja dałam taką z kartonika, Włosi są mądrzejsi i zamiast walić wszystkie warzywa i strączki do puszków używają mimo wszystko zdrowszych kartonów; które zresztą są tutaj śmiesznie tanie), wykonanie tej potrawy nie zajmie więcej, jak 5 minut. A weganom polecam zamienić fetę na marynowane w ziołach tofu - też dobrze, choć z feta smaczniej :)
Cieciorkę do ugotowania, ale za to ekologiczną, i całe mnóstwo innych pyszności, znajdziecie jak zawsze na stronie http://drpelc.pl lub stacjonarnie w Krakowie. 
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.


Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanej cieciorki
  • 1 duże awokado
  • 3-4 połówki suszonych pomidorów (dałam takie z paczki, które wcześniej zalałam gorącą wodą, by nieco zmiękły)
  • 1/3 kostki fety (użyłam takiej prawdziwej, z mleka koziego i owczego, jest boska)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (jeśli macie pomidory ze słoika, można pominąć)
  • sól, pieprz do smaku (ta nasza feta jest dość słona, więc sól można pominąć)
  • ulubione zioła, świeże lub suszone
Awokado i fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski wraz z cieciorką, dodajemy przyprawy, mieszamy i zajadamy ze smakiem, a jakże :) Świetnie smakuje z grzankami!



***
Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:

2 komentarze :

  1. Przy pomidorach suszonych i fecie pominęłabym zdecydowanie sól:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak pisałam, przy tej naszej fecie lepiej sól pominąć. Ja jednak użyłam oryginalnej greckiej, która nie jest słona. Pomidory też jakoś nieszczególnie, więc trochę himalajskiej dałam

      Usuń