wtorek, 19 stycznia 2016

Placki bananowo-kokosowe. Bez cukru i mąki!

To miało być wegańskie śniadanie. Placki chodziły za mną już od kilku dni. Zdecydowałam się na owsiane, niestety nigdzie w Wenecji, gdzie ostatnio mieszkam, nie mogłam znaleźć płatków owsianych! W końcu trafiłam na jakąś maleńką paczkę, ale za tak wywrotową cenę, że odeszła mnie ochota. I padło na placki z bananów Robiłam już podobne dawno temu, tym razem dodałam jeszcze wiórki kokosowe, by ciasto było bardziej zwarte, a do smaku dorzuciłam jeszcze trochę kruszonego ziarna kakaowca (które szczęśliwie zabrałam ze sobą z Polski). I to był strzał w dziesiątkę.
Nie wiem czy w wersji wegańskiej wyjdą, może z glutkiem siemieniowym albo z aquafabą warto spróbować? Ja siemienia też tutaj nie mam, więc póki co zostałam przy jajkach. Ale z aquafabą jeszcze się pobawię.
Po pyszne ziarno kakaowca, wiórki, olej kokosowy i wiele innych zdrowych pyszności zapraszam do krakowskiego sklepu http://drpelc.pl
Uwaga! Ta promocja jest wciąż aktywna - dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę z kodem rabatowym wpisać hasło: zdrowozakrecona.




Składniki:

  • 2 duże lub 3 małe bardzo dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 3-4 łyżki wiórków kokosowych
  • garść wiórków surowego kakao
  • tłuszcz do smażenia

Widelcem rozgniatamy banany, dodajemy roztrzepane jajka i pozostałe składniki. Odstawiamy na 10-15 minut. Nakładamy łyżką (np. taką do zupy) na średnio rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu strona do uzyskania złotego koloru.
Uwaga! Do smażenia tych placków nie trzeba dużo tłuszczu, ale pamiętajcie, by 1. Nie smażyć ich na mocno rozgrzanym tłuszczu 2. Przewracać placki dopiero, gdy spodnia strona dobrze się wysmaży. Próba zbyt wczesnego przewrócenia placków może skończyć się fiaskiem, tj. powstaniem bananowej jajecznicy :)



***

Zapraszam również do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga:

8 komentarzy :

  1. Jakie fajne proste placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robię bardzo podobne placuszki tylko zamiast wiórków używam mąkę kokosową. Jedne z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. czym zastapic jajka w wersji wege?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W wersji vege polecam placki owsiano-bananowe, przepis tez jest na blogu. Z samymi bananami może być ciężko, próbowałam z aquafabą (woda z cieciorki), ale się rozwalały

      Usuń
  4. właśnie usmażyłam, myślała, że będzie trudniej... a tu rachu ciachu i gotowe na jutro do pracy :) są extra, bardzo delikatne i pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. właśnie je usmażyłam, myślałam że będzie trudniej, a tu rachu ciachu i gotowe 2 śniadanko na jutro do pracy, są bardzo delikatne i pyszne, polecam!

    OdpowiedzUsuń