wtorek, 9 czerwca 2015

Placuszki z kalafiora. Bezzbożowe, beznabiałowe, paleo

Zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy przejdą wraz ze mną na witarianizm, będę więc, tak jak zapowiadałam ostatnio, publikować (przynajmniej na razie) przepisy surowe na zmianę z tym gotowanymi (smażonymi, pieczonymi). Mam sporo takich, wypróbowanych wcześniej, ale też nadal gotuję dla syna.
Dziś miniplacki z kalafiora - beznabiałowe, ale z jajkami. Jeśli nie jadacie jajek, radziłabym zamienić je na lniany "glutek", a mąkę kokosową na dowolną skrobię. I kalafior porządnie odsączyć, najlepiej przez gazę. Przy kokosowej nie jest to konieczne, bo ona doskonale wchłonie wodę z kalafiora.Ale nie obawiajcie się, te placki nie są słodkie i nie czuć w nich kokosa.

A po Tamari, płatki drożdżowe, oleje oraz wiele innych, przydatnych w zdrowej kuchni produktów, zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/. Tylko teraz dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona. 


kładniki:

  • 400 g rozdrobnionego kalafiora (600 ml) - ja swój przepuściłam przez maszynkę do mięsa i warzyw, można użyć też blendera lub tarki
  • 1 łyżka oleju 
  • 4 łyżki mąki kokosowej
  • 2 duże jaja
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki ziół włoskich
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (lub parmezanu)
  • olej do smażenia
Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni lub woku. Kalafior smażymy ok. 7-8 minut (najpierw przez 3 minuty pod przykryciem, potem bez). Studzimy. 
Dodajemy mąkę, jaja, przyprawy i płatki drożdżowe. Lepimy niewielkie kulki, spłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z ulubionym sosem i/lub sałatką.

 



                                                                              ***

Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

5 komentarzy :

  1. świetne placuszki, na lunch idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. A te płatki drożdżowe co dają w tym przepisie i czy można je pominąć albo czymś zastąpić i czy kalafior ma być surowy czy ugotowany przed rozdrobnieniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Surowy, smażymy dopiero po rozdrobnieniu. Co do płatków, jeśli chcesz wersję beznabiałową, to raczej nie da się niczym zastąpić, można ew. pominąć i dać więcej przypraw. Jeśli jednak jesz sery, polecam dodać starty - najlepiej cheddar lub parmezan, albo inny twardy i wyrazisty w smaku

      Usuń
    2. Czyli dodają smaku. Potrzebuje dla dziecka które ma alergie na jajka, nabiał, żyto, pszenice, orzechy, ryż i jeszcze kilka innych. Nie wiem czy może jeść takie płatki drożdżowe. Chciałam mu coś urozmaicić. bo nie dość że wielu rzeczy nie może jeść to wielu nie chce tknąć. Je może z 10 produktów. Dziękuję za odpowiedź.

      Usuń