środa, 27 maja 2015

Wegańska tarta owsiana z cukinią, szparagami i grillowanym pomidorem

Kolejna propozycja z wykorzystaniem sezonowym dobroci. Tym razem propozycja dla miłośników
szparagów, a także wszystkich osób na diecie. Danie, które Wam przedstawiam jest nie tylko jak zawsze zdrowe i jak niemal zawsze dietetyczne, ale nie zawiera też jajek ani sera. A smakuje naprawdę wybornie! Nie jest może najtańsze, ze względu choćby na koszt tofu, ale od czasu do czasu warto zaszaleć! Jeśli nie lubicie tofu (ja też nie przepadam, ale tu naprawdę żadnego sojowego posmaku nie ma), a możecie jeść jajka, można zastąpić kostkę tofu 4-6 jajkami.

Po niektóre z wykorzystanych tu produktów, ale też wiele innych, przydatnych w zdrowej kuchni, zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/. Tylko teraz dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona. 



Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych zmielonych na mąkę (nie musi być bardzo drobno zmielona)
  • 0,5 szklanki orzechów zmielonych drobno, niekoniecznie na mąkę (włoskie, migdały)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia zmieszanego z 3 łyżkami ciepłej wody (lub 1 jajko)
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka śmietanki kokosowej (opcja, bez niej tez będzie OK, tylko bardziej kruche)
Wszystkie składniki mieszamy, lepimy kule i wkładamy ją do lodówki na 20-30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.  Ciastem wylepiamy formę na tartę. Zapiekamy ok. 15 minut.

Składniki na farsz:
  • 1 kostka silken firm tofu (można kupić w kuchniach świata lub w sklepach z żywnością orientalną)
  • 1 cukinia
  • pęczek szparagów zielonych (u mnie ok. 400 g)
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju do smażenia cebuli
  • 3 łyżki tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego Tamari
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 łyżeczka kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, 1 łyżka suszonego oregano, sól, pieprz
  • 1 duży grillowany pomidor
Obraną i pokrojoną w kostkę cebulę smażymy na oleju, a gdy się zeszkli dodajemy kurkumę i paprykę. Chwilę smażymy, po czym wrzucamy pokrojone w 2-3 centymetrowe paski szparagi i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Solimy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy parę minut, aż warzywa zmiękną. Pod koniec dodajemy oregano oraz pieprz. 
Tofu miksujemy wraz z tahini, sosem sojowym i płatkami drożdżowymi aż powstanie jednolita masa. Łączymy ją z warzywami i w razie potrzeby doprawiamy. Wylewamy na podpieczone ciasto i pieczemy ok. 30 minut w 170 stopniach. 
Dekorujemy grillowanym pomidorem i bazylią.


                                                                          






                                                                           ***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com


5 komentarzy :

  1. wygląda pięknie i jestem pewna, że tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetna tarta, takie obiady czy kolacje chętnie jadłabym jak najczęściej! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kusi że aż chyba dzisiaj zrobie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy taką tarte można zrobic wczesniej i później odgrzewac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można odgrzewać, tj. włożyć na parę minut do piekarnika, najlepiej tylko przykryć tartę folią aluminiową

      Usuń