wtorek, 26 maja 2015

Odwrócone ciasto kokosowe z brzoskwinią i rabarbarem. Wilgotne, lekkie, beztłuszczowe i bezzbożowe. Pycha!

Ostatni tydzień to u mnie istne szaleństwo rabarbarowe. Zrobiłam już bananowy chlebek z rabarbarem,
wegańskie muffinki, rabarbar pod bezzbożową  kruszonką. Ale wszystko po kolei. Dziś przedstawiam kokosowe serce z rabarbarem i brzoskwinią. Nie tylko bez glutenu, ale też jakichkolwiek zbóż. A to wszystko polane cudowną słodyczą kokosowego toffie, przełamującą delikatnie kwaśny smak rabarbaru. Bałam się, że kokos z rabarbarem to nienajlepsza komitywa, wyszło jednak bardzo dobre, kokos nie jest jakość szczególnie wyczuwalny (właściwie w ogóle go nie czuć), daje jednak ciastu wyjątkową strukturę, za którą ja osobiście przepadam. Dodatek jaj jest tu niestety niezbędny, inaczej ciasto może być zbyt zbite. Eksperymentujcie, nie mogę dać jednak gwarancji, że będzie równie smaczne.
Po niektóre z wykorzystanych tu produktów, ale też wiele innych, przydatnych w zdrowej kuchni, zapraszam do sklepu  http://drpelc.pl/. Tylko teraz dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona. 


Składnik na ciasto:


  • 3 pałki obranego rabarbaru
  • 1/2 szklanki owoców (ja dałam konfiturę brzoskwiniową słodzoną sokiem jabłkowym, ale można dać dowolne owoce, np. truskawki)
  • 1 łyżka miodu/syropu
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mąki kokosowej
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego (dałam z puszki, takie bez dodatków, ale light) - można też użyć innego mleka
  • 5 łyżek rozpuszczonego miodu lub syropu /melasy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka sody rozpuszczonej w 1 łyżeczce octu jabłkowego
Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę. Owocce miksujemy lub rozcieramy widelcem na mus. Mieszamy rabarbar z owocami. Dosładzamy. Tak powstałą masę wykładamy na spód formy.
Roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, miód, wanilię i sodę z octem. Miksujemy lub dokładnie mieszamy. Powoli wsypujemy mąkę kokosową i mieszamy aż powstanie jednolita, pozbawiona grudek, masa. Przelewamy ją do natłuszczonej formy i pieczemy ok. 30-35 minut (góra-dół) w 170 stopniach. Pozostawiamy do ostygnięcia i odwracamy, by rabarbarowa masa znalazła się na górze. Delikatnie wyjmujemy formę i robimy polewę.

Polewa toffie:
  • 1 szklanka mleka kokosowego lub śmietanki (im tłustsze tym szybciej się zrobi)
  • 4-5 łyżek ksylitolu lub cukru kokosowego/brążowego
Wszystkie składniki wlewamy do garnka i mieszamy aż się połączą. Przykrywamy garnek i gotujemy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż powstanie gęsta masa kajmakowa. Przy chudym mleku może to potrwać nawet 2 godziny! Gotową polewę wylewamy od razu  na wystudzone ciasto lub zostawiamy do polewania już na talerzu.







                                                                            ***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com


4 komentarze :

  1. już nie mogę się doczekać kiedy wypróbuję :) pozdrawiam świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. kolejna wspaniała propozycja i jak zawsze było bardzo pysznie...a tak u mnie wyglądało http://krzepa.blogspot.co.uk/2015/05/odwrocone-ciasto-rabarbarowe.html

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda super! To ciasto jest faktycznie rzadkie, ale mąka kokosowa sprawia że tężeje i bez siemienia. Pozdrawiam

      Usuń