A oto moje niedzielne ciacho: szarlotka w stylu paleo, czyli bez zbóż, a za to z mąką kokosową miast pszennej, z cukrem kokosowym (a jakże!) i takimże olejem w miejsce tradycyjnie w jabłecznikach stosowanego masła. Efekt? Spróbujcie sami, powiem tylko, że częstowany nią gość nie mógł wyjść z podziwu i....przestać jeść: ) Szarlotka nie jest bardzo słodka, więc jeśli lubicie wypieki w typie dolcissimo, dodajcie więcej cukru lub innego słodu. Ja robiłam ją z myślą o tym, by podawać razem z lodami (na kozim mleku i z masłem orzechowym - poezja!). Ciasto delikatnie pachnie kokosem, więc jeśli nie jesteście tak wielkimi fanami tego orzecha, jak ja, nie zrażajcie się. Ten wypiek może Was zaskoczyć :)
Po składniki (wszystkie poza jajkami i musem jabłkowym) zapraszam do mojego ulubionego sklepu http://drpelc.pl/. Tylko teraz, dla czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę 'kod rabatowy' wpisać: zdrowozakrecona.
Składniki:
Po składniki (wszystkie poza jajkami i musem jabłkowym) zapraszam do mojego ulubionego sklepu http://drpelc.pl/. Tylko teraz, dla czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę 'kod rabatowy' wpisać: zdrowozakrecona.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki kokosowej
- ok. 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru z palmy kokosowej lub daktylowej (ewentualnie może być brązowy)
- 3 żółtka
- 3 białka
- 2 łyżeczki inuliny
- 1/5 szklanki (lub więcej) musu jabłkowego (kupiłam gotowy, bez dodatków, ale można pokroić jabłka w kostkę i gotować na małym ogniu, aż zmiękną)
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- wiórki do posypania na wierzch
Wszystkie składniki na ciasto (mąka, olej, sól, cukier, żółtka) mieszamy, zagniatamy. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki.
Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec inulinę.
Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Większą porcją ciasta wykładamy spód formy do pieczenia (użyłam silikonowej). Na to dajemy jabłka, następnie pianę z białek a na koniec startą na tarce lub rozkruszoną dłońmi mniejsza część ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy piekarnik do 160 stopni, przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy kolejne 10-15 minut.
Fantastycznie smakuje podane z lodami lub kokosową bitą śmietaną. Jeśli nie chcecie dodatków, posypcie je dodatkowo zmielonym na puder ksylitolem.
***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com
wspaniała, a mąka kokosowa jest rewelacyjna!
OdpowiedzUsuńWygląda przecudownie ;o
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co kokosowe!
OdpowiedzUsuńwitam.
OdpowiedzUsuńCiacho super wyglada ale nie mam inuliny
czym mozna ja zastapic
pomiń po prostu. Będzie ok
Usuńhej, pamiętasz może jeszcze na jaką brytfankę to ciasto robiłaś :) ?
OdpowiedzUsuńNie pamiętam, ale chyba niezbyt duża. Wydaje mi się, że piekłam w małej tortownicy 20 cm
UsuńDlaczego ciasto nie chce mi sie zagniec? :( jest strasznie sypkie..
OdpowiedzUsuńw takiej sytuacji warto dodać trochę jogurtu, śmietany lub ew. mleka
UsuńCiasto wyszło niesamowite!
OdpowiedzUsuńNie dodawałam słodzików, jedynie odrobinę miodu do ciasta!
Kruche, ale warte smaku!
bardzo się cieszę. Być może warto dodać troche mleczka kokosowego czy jogurtu do ciasta, nie byłoby wóczas tak kruche. Pozdrawiam
UsuńJak na mąkę kokosową efekt jest naprawdę niezły. Do ciasta dodałam więcej cukru kokosowego, jogurtu greckiego i mąki ziemniaczanej. Spód wyszedł praktycznie jak do zwykłej szarlotki 🤗, zwiększyłam też ilość musu jabłkowego i jest pycha.
OdpowiedzUsuńNa jak długo ciasto trzymamy w zamrażarce ?
OdpowiedzUsuńPół godziny max - wystarczy że ciasto będzie dostatecznie twarde, by dało się zetrzeć na tarce. Ale jak się śpieszy, to może byc i krócej, można poszarpać ciasto na małe kawałki i też będzie git.
UsuńMam strasznego smaka na to ciasto. Uwielbiam kokos.jutra biore się za pieczenie .. A więcej przepisów z mąk bezglutenowych.. pozdrawiam 😘
OdpowiedzUsuńDaj znać, jak wyszło. Aha, u mnnie wszystkie przepisy są na bazie mąk bezglutenowych, a spora część jest też bezzbożowa. Pozdrawiam
UsuńCiasto kruszy się masakrycznie �� pewnie pójdzie do kosza ����
OdpowiedzUsuńJeśli ciasto już przy formowaniu jest bardzo kruche, warto dodać łyżkę/dwie jogurtu czy śmietany. Maka kokosowa jest bardzo kapryśna, a i jajka mają różną wielkość, więc czasem trzeba się ratować w ten sposób.
Usuńdziś robię. ciekawe jak wyjdzie bo to pierwszy raz!
OdpowiedzUsuń