niedziela, 26 kwietnia 2015

Potrójnie kokosowa bezzbożowa szarlotka. Pyszna i zdrowa

A oto moje niedzielne ciacho: szarlotka w stylu paleo, czyli bez zbóż, a za to z mąką kokosową miast pszennej, z cukrem kokosowym (a jakże!) i takimże olejem w miejsce tradycyjnie w jabłecznikach stosowanego masła. Efekt? Spróbujcie sami, powiem tylko, że częstowany nią gość nie mógł wyjść z podziwu i....przestać jeść: ) Szarlotka nie jest bardzo słodka, więc jeśli lubicie wypieki w typie dolcissimo, dodajcie więcej cukru lub innego słodu. Ja robiłam ją z myślą o tym, by podawać razem z lodami (na kozim mleku i z masłem orzechowym - poezja!). Ciasto delikatnie pachnie kokosem, więc jeśli nie jesteście tak wielkimi fanami tego orzecha, jak ja, nie zrażajcie się. Ten wypiek może Was zaskoczyć :)

Po składniki (wszystkie poza jajkami i musem jabłkowym) zapraszam do mojego ulubionego sklepu http://drpelc.pl/. Tylko teraz, dla czytelników bloga rabat 7% na cały asortyment. Wystarczy w tabelkę 'kod rabatowy' wpisać: zdrowozakrecona. 


Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki kokosowej
  • ok. 3/4 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego 
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru z palmy kokosowej lub daktylowej (ewentualnie może być brązowy)
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 2 łyżeczki inuliny
  • 1/5 szklanki (lub więcej) musu jabłkowego (kupiłam gotowy, bez dodatków, ale można pokroić jabłka w kostkę i gotować na małym ogniu, aż zmiękną)
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • wiórki do posypania na wierzch

Wszystkie składniki na ciasto (mąka, olej, sól, cukier, żółtka) mieszamy, zagniatamy. 1/3 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, resztę do lodówki.

Z białek ubijamy pianę, dodając pod koniec inulinę.

Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Większą porcją ciasta wykładamy spód formy do pieczenia (użyłam silikonowej). Na to dajemy jabłka, następnie pianę z białek a na koniec startą na tarce lub rozkruszoną dłońmi mniejsza część ciasta. Posypujemy wiórkami kokosowymi i pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy piekarnik do 160 stopni, przykrywamy folią aluminiowa i pieczemy kolejne 10-15 minut. 
Fantastycznie smakuje podane z lodami lub kokosową bitą śmietaną. Jeśli nie chcecie dodatków, posypcie je dodatkowo zmielonym na puder ksylitolem.













***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com


8 komentarzy :

  1. wspaniała, a mąka kokosowa jest rewelacyjna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam wszystko co kokosowe!

    OdpowiedzUsuń
  3. witam.
    Ciacho super wyglada ale nie mam inuliny
    czym mozna ja zastapic

    OdpowiedzUsuń
  4. hej, pamiętasz może jeszcze na jaką brytfankę to ciasto robiłaś :) ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie pamiętam, ale chyba niezbyt duża. Wydaje mi się, że piekłam w małej tortownicy 20 cm

      Usuń
  5. Dlaczego ciasto nie chce mi sie zagniec? :( jest strasznie sypkie..

    OdpowiedzUsuń