sobota, 25 kwietnia 2015

Jaglana potrawka z soczewicą, pieczarkami i bakłażanem. Proste i pyszne.

Takie dania lubię najbardziej - szybkie, łatwe w wykonaniu, a jakie pyszne! Jeśli macie mało czasu, użyjcie soczewicy w puszce - polecam taką gotowaną na parze. Pewna znana firma ma w sprzedaży soczewicę brązową i jest ona naprawdę smaczna. Jeśli natomiast chcecie danie urozmaicić, albo też nie zjecie wszystkiego od razu, polecam nie odgrzewać na patelni, lecz wrzucić pozostałą potrawkę do naczynia żaroodpornego, polać roztrzepanym jajkiem wymieszanym z jogurtem, doprawionym solą i pieprzem i zapiekać aż danie będzie ciepłe a wierzch ładnie zarumieniony. Do środka można też dodać ulubiony ser (np. kozią roladę pleśniową, gorgonzolę lub brie) oraz suszone pomidory. Wersja, którą Wam prezentuję, jest prostsza, ale za to wegańska i do przygotowania w mig. I smakuje naprawdę wybornie. Uwaga! podaję przyprawy mierzone w łyżeczkach, jednak spiesząc się, sypałam na oko, więc są to ilości orientacyjne.

Uwaga! Soczewicę, kaszę, płatki drożdżowe i sos sojowy, wykorzystane w przepisie, a także wiele innych zdrowych produktów w dobrej cenie kupicie w sklepie http://drpelc.pl/. Teraz dla czytelników bloga zniżka 7%! Wystarczy w rubrykę kod rabatowy wpisać hasło "zdrowozakrecona".


Składniki:
  • 1 puszka soczewicy gotowanej na parze
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duży bakłażan
  • 500 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju lub masła
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego Tamari
  • 1/4 łyżeczki wędzonej ostrej papryki
  • 1 łyżeczka przyprawy Tandori masala lub kuminu
  • 2 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej lub suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej mielonej kolendry
  • 2 łyżki płatków drożdżowych bez słodu (jak te)
  • sól, pieprz do smaku
Bakłażana myjemy (nie obieramy), kroimy w kostkę, solimy i odstawiamy. Cebulę obieramy,  kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy. Najlepiej na woku lub dużej patelni. Gdy cebula się zeszkli dodajemy kurkumę, paprykę, kolendrę i Tandori masala. Mieszamy. Wrzucamy bakłażan. Podlewamy go odrobiną wrzątku i dusimy przez ok. 5-10 minut (dolewając co jakiś czas wodę). Dodajemy umyte i pokrojone w grubą kostkę pieczarki. Solimy, żeby puściły wodę i smażymy ok. 5 minut, po czym przykrywamy pokrywę patelni i dusimy jeszcze 10 minut. Odkrywamy, a gdy pieczarki wchłoną wodę, a bakłażan będzie dostatecznie miękki, dodajemy odsączoną z zalewy soczewicę. Chwilę mieszamy i wsypujemy kaszę. Doprawiamy sosem sojowym, płatkami drożdżowymi, pieprzem i solą oraz przyprawą śródziemnomorską. Podajemy z ulubioną sałatką.





                                                                            ***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz