poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Cukiniowe spaghetti z pesto z jarmużu, awokado i suszonych pomidorów. Idealne na upały


Robiliście już spaghetti z cukinii? Jeśli nie, koniecznie musicie spróbować! Do tego celu wystarczy ostry nóż i trochę zabawy. Albo możecie kupić obieraczkę julienne i bawić się trochę krócej. Albo też wydacie nieco więcej, ale przygotujecie takie idealne spaghetti w 2 minuty i bez żadnego wysiłku. Różnica jest, wierzcie mi, odczuwalna. Jako posiadaczka rzeczonej obieraczki kupiłam właśnie nieco większą tarkę, a ściślej spiralizer (taki na korbkę) z trzema wymiennymi ostrzami. Dzięki niemu w mig przygotowuje się makaron z cukinii, z batatów, marchewki itp., a także uzyskuje dekoracyjne kształty kapusty, jabłka i właściwie wszelkich owoców i warzyw, które można wykorzystać w surówkach, sałatkach czy wypiekach.
Dziś proponuję Wam makaron z cukinii oraz pesto z jarmużu, awokado, bazylii i suszonych pomidorów, wzbogacone dodatkiem pestek dyni i drożdży nieaktywnych.Całe przygotowanie obiadu zajęło mi 10 minut :)
Po większość składników zapraszam do mojego ulubionego sklepu http://drpelc.pl/. Tylko teraz dla wszystkich czytelników bloga rabat 7% na wszystkie produkty. Wystarczy w tabelkę kod rabatowy wpisać: zdrowozakrecona. 


Składniki:
  • 1 raczej spora cukinia
  • 3 garście jarmużu (użyłam taki już umyty, z Biedronki)
  • 2 łyżki pestek z dyni
  • 5 połówek naturalnie suszonych pomidorów bez zalewy
  • pół awokado
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 3 łyżeczki drożdży nieaktywnych (lub, jeśli jecie sery - parmezanu)
  • 75 ml dobrej oliwy lub nierafinowanego oleju
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku

Cukinię obieramy i przygotowujemy makaron (krojąc nożem w cienkie paski lub używając do tego celu obieraczki julienne lub tarki spiralnej.
Wszystkie składniki na pesto wrzucamy do blendera lub miksera kielichowego i blendujemy na gładko. Mieszamy z "makaronem" i podajemy. Jeśli nie lubicie dań na zimno, cukiniowe spaghetti można zalać wrzątkiem tuż przed podaniem.





***
Zapraszam też do odwiedzenia mojego podróżniczo-reporterskiego bloga
http://pasjamilubiebycwpodrozy.blogspot.com


4 komentarze :

  1. Hej Daria :) W końcu znalazłam czas żeby wpaść na chwilę do Ciebie na bloga. I na pierwszy ogień od razu takie cudo :D Bardzo fajny SZYBKI obiad, na pewno wykorzystam go u siebie w domu w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej :) nie przeczytalam dokladnie przepisu a jedynie pobieznie rzucilam okiem na skladniki i szybko dodajac dwa do dwoch ukrecilam pesto glownie cukiniowe :D jako ze cukinia byla raczej duza ;) z dodatkiem jarmuzu i avokado...spaghetti bylo pelnoziarniste ;) Wyszlo tego strasznie duzo ale tez ciekawe! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha, dobre:) Ale z takich pomyłek często wychodzą najlepsze dania. Pozdrawiam!

      Usuń